Η Toyota δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEV), στην οποία άλλωστε υπήρξε πρωτοπόρος, αλλάζει, όμως, την πολιτική της και στρέφεται στα επαγγελματικά οχήματα.

Μιλώντας στο περιθώριο του Japan Mobility Show 2023, ο τεχνικός επικεφαλής της Toyota, Hiroki Nakajima, σημείωσε ότι η δημιουργία ενός δικτύου ανεφοδιασμού για επαγγελματικά οχήματα υδρογόνου, θα είναι ευκολότερη από ό,τι για ένα όχημα όπως το Mirai.

«Δοκιμάσαμε το Mirai αλλά δεν τα καταφέραμε. Οι σταθμοί υδρογόνου είναι πολύ λίγοι και δύσκολο να πραγματοποιηθούν, επομένως το Mirai είναι μικρότερο [σε όγκο]. Για φορτηγά μεσαίου μεγέθους, είναι εύκολο να παραδοθεί [δίκτυο ανεφοδιασμού], καθώς είναι κυρίως από Α έως Β. Τεράστιος αριθμός φορτηγών πηγαίνει από το Α στο Β, ώστε να μπορείτε να χειρίζεστε σταθμούς με μεγαλύτερη σταθερότητα. Τα επαγγελματικά οχήματα είναι ο πιο σημαντικός τομέας για να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε με το υδρογόνο».

Η Toyota δεν εγκαταλείπει εντελώς τα επιβατικά αυτοκίνητα υδρογόνου. Ο Nakajima σημείωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ψάχνει τρόπους για να μειώσει τα εξαρτήματα του συστήματος μετάδοσης κίνησης υδρογόνου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά μοντέλα. Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αγορά για φορτηγά μεταφοράς υδρογόνου , αλλά δεν είπε εάν η εταιρεία αναπτύσσει ενεργά κάποια.

Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θεωρεί ότι το σημερινό Mirai είναι επιτυχημένο, σύμφωνα με το newsauto ήταν πιο δημοφιλές από το μοντέλο πρώτης γενιάς. Η Toyota πούλησε 2.629 Mirai δεύτερης γενιάς το 2021 στις ΗΠΑ, 2.094 μονάδες το 2022 και τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, 2.604. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 57 τοποθεσίες ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία βρίσκονται όλα στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ο (αναπάντεχος) παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (γράφημα)

«Μόνιμα» χαμηλός ο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Mαρκ Μάρκες: Ο θρύλος του MotoGP αποκαλύπτει τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήρε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ