business stories

Tζεφ Μπέζος: Γιατί αφήνει το τιμόνι της Amazon – Τι κρύβει η στροφή «έκπληξη» σε μια επική διαδρομή

  • newsroom


Τι κρύβει η απόφαση του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη να παραιτηθεί από την θέση του CEO της Amazon - Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους εργαζόμενους - Γιατί πολλοί χαρακτήρισαν αναπόφευκτη την κίνηση

Ο Τζεφ Μπέζος δεν πιστεύει σε κλειστές πόρτες ούτε σε αποφάσεις που είναι μονόδρομος. Κάπως έτσι βλέπει και την απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του CEO της Amazon αναλαμβάνοντας κάποια στιγμή μέσα στο 2021 την θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ο Μπέζος θα παραδώσει τα ηνία της εταιρείας του στον Αντι Τζάσι, επί σειρά ετών επικεφαλής του Amazon Web Services, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα που έχει σχεδόν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αγοράζουν την τεχνολογία που ενισχύει τις επιχειρήσεις τους.

 Η επιστολή στους εργαζόμενους

Την ανακοίνωση των αλλαγών έκανε ο ίδιος ο Μπέζος με επιστολή προς τους εργαζόμενους που αναρτήθηκε στο blog της εταιρείας. «Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα που δεν είχε καν όνομα. Το πιο συχνό ερώτημα που έθετε εκείνον τον καιρό ήταν: “Τι είναι το Ίντερνετ”. Ήταν ευλογία ότι δεν χρειάστηκε να το εξηγώ για αρκετό καιρό. Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύρια ταλαντούχους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις. Η Amazon έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου.

EPA

»Πώς έγινε αυτό; Η εφεύρεση είναι η ρίζα της επιτυχίας μας. Κάναμε απίθανα πράγματα μαζί, τα οποία στη συνέχεια φαίνονταν “φυσιολογικά”. Δημιουργήσαμε τα customer reviews, το 1-Click, το fast shipping, το Just Walk Out shopping, το Climate Pledge, το Kindle, το Alexa και πολλά άλλα. Μια καταπληκτική εφεύρεση, λίγα χρόνια μετά δείχνει φυσιολογική. Οι άνθρωποι χασμουριούνται. Και αυτό το χασμουρητό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για τον εφευρέτη» συνέχισε στην επιστολή παραίτησής του ο Τζεφ Μπέζος.

Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλη εταιρεία με ένα ιστορικό εφευρέσεων τόσο καλό όσο της Amazon και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην πιο δημιουργική μας περίοδο. Ελπίζω να είστε τόσο περήφανοι για την εφευρετικότητα μας όσο και εγώ. Νομίζω ότι πρέπει να είστε.

» Καθώς η Amazon γινόταν μεγάλη, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθός και τη βαρύτητά μας για να ασχοληθούμε με σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δύο παραδείγματα με μεγάλο αντίκτυπο ήταν ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων και η δέσμευση για το κλίμα. Και στις δύο περιπτώσεις δείξαμε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια ζητήσαμε από άλλους να συμπορευτούν. Και στις δύο περιπτώσεις, δούλεψε. Αλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματά μας. Ελπίζω να είστε περήφανοι για αυτό.

» Βρίσκω τη δουλειά μου γεμάτη νόημα και ευχαρίστηση. Συνεργάζομαι με τους πιο έξυπνους, πιο ταλαντούχους, πιο έξυπνους ανθρώπους. Οταν οι καιροί ήταν καλοί, ήσασταν ταπεινοί. Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, ήσασταν δυνατοί και υποστηρικτικοί και κάναμε ο ένας τον άλλον να γελάει. Είναι χαρά να δουλεύω με αυτήν την ομάδα.

» Ο ενθουσιασμός μου για αυτήν τη μετάβαση, είναι όση και η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση. Εκατομμύρια πελάτες εξαρτώνται από εμάς για τις υπηρεσίες μας και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εξαρτώνται από εμάς για τα προς το ζην. Το να είσαι CEO της Amazon είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα ευθύνη».

«Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Amazon, αλλά θα έχω επίσης τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να επικεντρωθώ στα ιδρύματα Day 1, Bezos Earth, Blue Origin, στην Washington Post και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Δεν είχα ποτέ περισσότερη ενέργεια και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση. Είμαι πολύ παθιασμένος με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να έχουν αυτοί οι οργανισμοί.

» Η Amazon δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Εξελίσσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να εκπλήσσουν. Εξυπηρετούμε ιδιώτες και επιχειρήσεις και είμαστε πρωτοπόροι σε δύο ξεχωριστούς κλάδους και σε μια εντελώς νέα κατηγορία συσκευών. Ηγούμαστε τομέων όπως το machine learning και τα logistics. Kαι εάν η ιδέα ενός εργαζόμενου στην Amazon απαιτεί μια νέα ικανότητα, διαθέτουμε την ευελιξία και την υπομονή για να τη μάθουμε.

»Συνεχίστε να εφευρίσκετε και μην απογοήτευεστε αν η ιδέα σάς φαίνεται “τρελή. Η περιέργειά σας να γίνει η πυξίδα σας. Είναι ακόμα η πρώτη μέρα….» κατέληξε ο Μπέζος.

Μαζί με τις διοικητικές αλλαγές, η Amazon ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο του 2020. Το τρίμηνο της Amazon ήταν το πρώτο που έσπασε το ορόσημο των 100 δισ. δολαρίων, φέρνοντας έσοδα 125,6 δισεκατομμυρίων έναντι αναμενόμενων 119,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κέρδη της εταιρείας ήταν 14,09 ανά μετοχή, σχεδόν διπλάσια από τα αναμενόμενα 7,23 δολάρια ανά μετοχή.

EPA

Η στροφή σε μια επική διαδρομή

Η απόφαση του Μπέζος σηματοδοτεί όχι το τέλος αλλά μια στροφή σε αυτή την επική διαδρομή στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία. Ωστόσο ήταν μια κίνηση που όπως σχολίασε το Bloomberg ήταν από πολλές απόψεις, φυσική και αναπόφευκτη. Τα τελευταία 25 χρόνια, ο ιδρυτής της Amazon οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή φτάνοντας σε σημεία που δεν είχε φτάσει ποτέ παρελθόν καμία αμερικανική επιχείρηση με τέτοια ταχύτητα.. Η Amazon ήταν πρώτα απλώς μια ιδέα στο hedge fund της Wall Street D. E. Shaw & Co., όπου ο Μπέζος ήταν αντιπρόεδρος, μετά εξελίχθηκε σε διαδικτυακό πωλητή βιβλίων και κατόπιν ξεκίνησε η μεγάλη πτήση dot-com κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στη συνέχεια ο Μπέζος διέσωσε από τις ιντερνετικές φούσκες που έσκασαν προκαλώντας μεγάλο θόρυβο την Amazon μέσα από νέες εφαρμογές όπως το Kindle, το Amazon Prime και το AWS. Την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει την Amazon σε κεφαλαιοποίηση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα ίδια επίπεδα με την Microsoft Corp. και την Apple Inc.

Η σύγκρουση συμφερόντων

Αλλά η απόφαση του Μπέζος να παραιτηθεί αντικατοπτρίζει επίσης μια δυσάρεστη πραγματικότητα για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Τα τείχη της αυτοκρατορίας του καταρρέουν εδώ και αρκετό καιρό. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είσαι ο Τζεφ Μπέζος (τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του Μπέζος) σχολιάζει το Bloomberg. Ο μεγιστάνας είναι ο ιδιοκτήτης μιας «συλλογής» που περιλαμβάνει από την Amazon έως την Washington Post, αρκετές φιλανθρωπίες και την διαστημική εταιρεία, Blue Origin LLC, που υστερεί πολύ πίσω από τον επικεφαλής αντίπαλο, την Space Exploration Technologies Corp. του Ελον Μασκ.

Είναι ειρωνικό αλλά απολύτως πραγματικό ότι τα διαφορετικά συμφέροντα του Μπέζος συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Washington Post εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ με συνέπεια να τιναχτεί στον αέρα το συμβόλαιο cloud JEDI της Amazon με το Πεντάγωνο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανατέθηκε τελικά στη Microsoft. Όταν ταξίδεψε στην Ινδία στις αρχές του 2020, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μπέζος και ένας ανώτερος αξιωματούχος επέκρινε την κάλυψη της χώρας από την Post.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για το πώς η Amazon κακομεταχειρίζεται το εργατικό δυναμικό της.

Ο ίδιος ο Μπέζος πάντως χαμογελά όταν του μιλούν περί παραίτησης και ξεκαθαρίζει: «Ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια»

Διαβάστε ακόμη

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ