Ελλάδα

Αλλαγές στα φάρμακα με στόχο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης

  • newsroom


Γιατί αντιδρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Αλλαγές στο φαρμακευτικό τοπίο δρομολογούνται με ταχύ ρυθμό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ζητούμενο τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Το ποσό των 2 δισ. ευρώ που είναι η κλειστή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα όπως και εκείνο του 1,3 δισ. που είναι η ετήσια υπέρβαση της δαπάνης και το οποίο καλείται να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος (claw back) βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και τον ΕΟΠΥΥ, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις οποίες μεταξύ άλλων επανασχεδιάζεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανακατανέμεται το claw back που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αυτές τις διορθωτικές κινήσεις θα…ανακουφιστούν τα ταμεία του Οργανισμού και στη συνέχεια η τσέπη των ασφαλισμένων, αλλά και το βάρος του claw back που σηκώνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Από την πλευρά τους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου αγωνιούν για τις αλλαγές θεωρώντας ότι δεν είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού και τεκμηριωμένου διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μέχρι τώρα ενιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, για τα φάρμακα θα «σπάσει» σε δύο βασικούς κλειστούς προϋπολογισμούς. Ο ένας θα αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή τα 1Α που χορηγούνται στους ασθενείς αποκλειστικά σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και τα 1Β που διατίθενται τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό της υπέρβασης που καταγράφεται σε κάθε κατηγορία φαρμάκων είναι ο ο κλειστός προϋπολογισμός των ΦΥΚ 1Α είναι 85 εκατ.ευρώ αλλά η ετήσια δαπάνη είναι 147 εκατ. ευρώ. Περίπου 62 εκατ. ευρώ είναι το claw back για τις εταιρίες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ να οριστεί με βάση τις καταναλώσεις ανά δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Ο άλλος κλειστός προϋπολογισμός θα αφορά όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, που τώρα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr