Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ άφησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

«Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου βρέθηκε προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019».

«Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική» είπε ακόμα για το θέμα ο κ. Αποστολάκης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αρχικά σημείωσε πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

Στην άσκηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 77 αεροσκάφη ανάμεσα τους και έξι ιταλικά F-35, διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης και εναέρια ραντάρ και τάνκερ.

Πηγή: protothema.gr