Ελλάδα

Άρση lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα – Τα πρόστιμα (vid)

  • newsroom


Όσα πρέπει να ξέρουν πολίτες και επιχειρήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, μαζί με την ταυτόχρονη χαλάρωση όλο και περισσότερων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ήδη, από τις 14 Μαΐου καταργήθηκε το sms προς κάθε μετακίνηση, ελευθερώθηκαν πλήρως οι μετακινήσεις των πολιτών, ενώ άνοιξε και ο τουρισμός. Ωστόσο, κάποια από τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν και μαζί και τα πρόστιμα, με τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες σε περίπτωση παράβασης.

Ποια μέτρα ισχύουν

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους: Για όσους δεν φορούν μάσκα ή τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο, το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πλέον, από τις 14 Μαΐου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 00:30 και ισχύει μέχρι τις 05:00. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο για την παραβίαση του μέτρου είναι 300 ευρώ.

Ατομα σε ΙΧ και ταξί: Μέχρι τρία άτομα μαζί με τον οδηγό επιτρέπονται σε ΙΧ και ταξί, ειδάλλως οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Aπαγόρευση μουσικής στην εστίαση και επιτρεπόμενο όριο: Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης, για τους καθήμενους πελάτες, αλλά και για τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. Επίσης, το πρόστιμο για τη μουσική είναι από 2.000 – 5.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να μπει λουκέτο στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες, ενώ για τη δεύτερη το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημερολογιακές ημέρες. Ωστόσο, σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και πρόστιμο 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά

Μητσοτάκης για κλιματικό νόμο: Χρειαζόμαστε οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια

Σκρέκας: €450 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για συστήματα αποθήκευσης (upd)

Απόρρητο Απόρρητο