Ελλάδα

Χιόνια ακόμα και στα πεδινά – Χιονοπτώσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

  • newsroom


«Κόκκινος» συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Το κρύο θα είναι έντονο έως την Παρασκευή, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα χιονίσει έως και τα πεδινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως λέει στο protothema.gr «η θερμοκρασία από την Τετάρτη θα υποχωρήσει κατά 8 βαθμούς Κελσίου μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη πολύ νωρίς το πρωί, ενδεχομένως να υπάρξει χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο:

Τρίτη 11-01-2022

Για σήμερα, Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και στο Ιόνιο και στα Ηπειρωτικά κατά διαστήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει. Και μάλιστα, κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες οι βροχοπτώσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ενέχει κίνδυνος ακόμα και εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας, των νησιών του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και σε τμήματα της Νότιας Κρήτης . Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια και οι καταιγίδες κατά περιόδους σε αυτές τις περιοχές θα έχουν και έντονο χαρακτήρα. Ειδικά στη Θεσσαλία ,τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να πέφτει πάρα πολύ νερό , τεράστιος όγκος βροχής στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα να είναι πολύ αυξημένη η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε μια εκτεταμένη έκταση της Θεσσαλίας.

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, περίπου από το ύψος της κεντρικής Στερεάς και βορειότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και τη δυτική Μακεδονία, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλώνονται κατά περιόδους ακόμα και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ,στα συγκεκριμένα τμήματα θα χιονίζει πολύ πυκνά μέχρι και σε ημιορεινά τμήματα . Θα υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής για παράδειγμα της Θεσσαλίας στα ημιορεινά τμήματα. Θα υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις και σίγουρα θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, από το μεσημέρι προς το απόγευμα και στη συνέχεια και προς το βράδυ της Τρίτης θα χιονίζει σχεδόν και σε πεδινές περιοχές της Θράκης όπου και εκεί οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και θα σημειωθούν και εκεί ενδεχομένως προβλήματα με αξιόλογες χιονοστρώσεις. Στα υπόλοιπα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας προφανώς θα είναι έντονες χιονοπτώσεις απλά στις συγκεκριμένες περιοχές θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις μέχρι και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν απότομα από το μεσημέρι της Τρίτης και στη συνέχεια θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα φτάσουν τα 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση σταδιακά από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τετάρτη 12-01-2022

Την Τετάρτη, πολύ νωρίς το πρωί θα επικρατεί χιονιάς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έως τοπικά μέχρι και τα πεδινά τμήματα. Θέτει υποψηφιότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης νωρίς το πρωί της Τετάρτης για λίγη ώρα ενδεχομένως αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία , ακόμα και για χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της πόλης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες και στην ανατολική Πελοπόννησο που θα εντοπίζονται και εκεί τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων στα πεδινά τμήματα αλλά και των χιονοπτώσεων στα αντίστοιχα ορεινά θα έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά περιόδους και μάλιστα προς το βράδυ της Τετάρτης μετά το μεσημέρι προς απόγευμα στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά , την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το ύψος περίπου των 300 μέτρων και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο από τα 550 μέτρα και υψηλότερα. Ήδη από την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα που θα έχει χιονίσει το πρωί, επομένως δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, θα είναι γρήγορο το πέρασμα από τη Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr