Χωρίς νερό παραμένει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, παραμένοντας αποκλεισμένα.

Στον Βόλο, αναλυτικότερα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές που αφορούν την υδροδότηση των χιλιάδων κτιρίων της πόλης.

Οι τεχνικές υπηρεσίες κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση μόλις για δύο ώρες στο κέντρο της πόλης και τη Νέα Ιωνία, χωρίς ωστόσο να είναι πόσιμο.

Το νερό που διατέθηκε προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά καλύπτει λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο, για την κανονικότητα στην υδροδότηση ίσως να χρειαστούν 15 με 20 ημέρες.

Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας, όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ και ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας..

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Άγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, όπου οι δρόμοι έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών.

Ένα μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, δια του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, αλλά και η έντονη παρουσία σκόνης που αιωρείται πάνω από την πόλη του Βόλου από τη λάσπη που ξεραίνεται και σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο.

Αποκομμένα χωριά στο Πήλιο

Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου, όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, την Ζαγορά, η οποία για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα.

Το Σάββατο, ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα σε αποκλεισμένους κατοίκους και τουρίστες των περιοχών αυτών.

Ανυπολόγιστη η οικονομική ζημιά

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον τουρισμό όσο κι από την γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η “επόμενη μέρα” ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

Διαβάστε ακόμα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Γιατί αυτή η χώρα προτιμάται από χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ