(last update 14.20) Για ακόμη ένα 24ώρο συνεχίζεται το μαρτύριο των κατοίκων της Θεσσαλίας, καθώς ο φόβος για πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού «τρομοκρατεί» τη Λάρισα και τις τριγύρω περιοχές.

Εθελοντές, Πυροσβέστες, Ένοπλες Δυνάμεις και άνδρες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ριχτεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενισχύσουν τα αναχώματα κατά μήκους του ποταμού Πηνειού.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρότι οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει εδώ και ώρες, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου εστάλησαν μηνύματα 112 σε τουλάχιστον 30 περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, υπό τον φόβο των πλημμυρικών φαινομένων.

Χθες, μάλιστα, η στάθμη του ποταμού κατά τόπους έφθασε έως και τα 10 μέτρα. Ωστόσο, σε μια χαραμάδα ελπίδας, ο δήμαρχος Λάρισας, το απόγευμα του Σαββάτου, έκανε λόγο για μικρή υποχώρηση του ύψους των υδάτων.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και με βάρκες, οι αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εκκενώσεων από πλημμυρισμένα χωριά και συνοικίες, καθώς τα νερά έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιαστικών περιοχών της Λάρισας.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού δια αέρος και θαλάσσης λαμβάνουν χώρα και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με τις αρχές να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία εγκλωβισμένους κατοίκους χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας.

Σε όσους, δε, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να τους προμηθεύουν με εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα και φάρμακα.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η κατανάλωση νερού από τη βρύση παραμένει επικίνδυνη, με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να κάνουν χρήση αποκλειστικά εμφιαλωμένου νερού.

4.250 διασώσεις από την Τρίτη

Μέχρι στιγμής, από το πρωί της Τρίτης έως το πρωί της Κυριακής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, υπήρξαν 6.731 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 820 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • Στην Λάρισα 1.894 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 320 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.057 άτομα
  • Στην Καρδίτσα, 1.520 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 347 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 885 άτομα
  • Στα Τρίκαλα, 925 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 158 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
  • Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Επίσης, από την Πέμπτη έλαβαν χώρα 767 διασώσεις από εναέρια μέσα, τα οποία διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία, το Λιμενικό Σώμα, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και η οικογένεια Θεόδωρου – Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ο τραγικός απολογισμός

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ανέρχεται επισήμως σε 14, ενώ οι αγνοούμενοι αριθμούν σε τρεις.

Ωστόσο, όλοι φοβούνται για το χειρότερο, δεδομένου ότι τεράστιες εκτάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. 

Κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής εμφανίζουν μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο. Εκτός από τα χωριά και οι δρόμοι που τα συνδέουν έχουν βυθιστεί στο νερό, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Μάλιστα, οι περισσότερες καταστροφές στο δίκτυο και στις υποδομές αναμένεται να αποκαλυφθούν, όταν τραβηχτούν τα νερά.

Ακόμη και περιμετρικά της πεδιάδας, από χωριό σε χωριό κι από πόλη σε πόλη, μεγάλα κομμάτια ασφάλτου και πρανών, μαζί με γεφύρια, έχουν παρασυρθεί από τα φουσκωμένα ποτάμια και τους χείμαρρους.

Κλειστή η εθνική οδός

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη ενημέρωση της Τροχαίας, η εθνικής οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) παραμένει κλειστή:

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &
  • από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Ειδικότερα, η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσω της εθνικής οδού, απαγορεύεται στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη, στα όρια των νομών Λαρίσης – Πιερίας, στο ύψος των Νέων Πόρων. Κομμένος είναι και ο παράδρομος, καθώς και οι παρακάμψεις.

Ως εκ τούτου, η συγκοινωνία Αθήνα – Θεσσαλονίκη διεξάγεται μόνο μέσω Λαμίας. Είτε από Μπράλο με έξοδο στην Εγνατία Οδό προς τα Ιωάννινα, είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65 και από εκεί με κατεύθυνση Μουζάκι, Πύλη, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Γρεβενά, με έξοδο στην Εγνατία Οδό προς Γρεβενά.

Σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά (Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη). Από το Σάββατο, δε, τα διόδια στο εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής και στην Εγνατία (έως τη Θεσσαλονίκη) είναι ελεύθερα.

Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός

Στη Λάρισα, στο μεταξύ, μεταβαίνει το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 7.00 το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο της κυβερνητικής στήριξης. Το περίγραμμα των μέτρων θα εξειδικεύσουν οι κ.κ. Τριαντόπουλος και Λιβάνιος, οι οποίοι θα εστιάσουν στα μέτρα άμεσης στήριξης και στα κονδύλια – μέσα που θα διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία θα εξειδικευτούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμα

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Τhe Heritage: Η θεμαματική αναμόρφωση ενός κτιρίου με βαριά ιστορία στην Κηφισιά (pic)

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ