Ελλάδα

Διακοπή προβολής διαφημιστικής επικοινωνίας του προϊόντος «HAPI END»

  • newsroom


Η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα  σύμφωνα με το δίκαιο του καταναλωτή και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται  μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων  συμπερασμάτων

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για παραπλάνησή τους σχετικά  με τη διαφημιστική επικοινωνία του προϊόντος «HAPI END», το οποίο ανήκει στην  κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής και ειδικότερα των διαφημίσεων «HAPI  END Giousef Μεγάλο Αστέρι» και «HAPI END Giousef Εσύ είσαι ντροπαλός?», η  ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου της  διαφημιστικής επικοινωνίας στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισήμανε ότι, εν λόγω επικοινωνία προβάλλεται κατά παράβαση της  υπ’ αρ. Σ 1551 Απόφασης του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), καθ’ότι  συνεχίζουν να αναφέρουν και να χρησιμοποιούν δηλώσεις που η ως άνω Απόφαση  ρητά έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν και να αποσυρθούν σε όλα  τα μέσα και υλικά που αναπτύσσεται η διαφημιστική επικοινωνία (συσκευασία,  διαδίκτυο, ιστοσελίδες τρίτων). Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τη λέξη “φυτικό  ενισχυτικό στύσης” στη διαφήμιση αλλά και στην ιστοσελίδα “Συμβάλλει στη  διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης”, “Είναι σημαντική για το  ανοσοποιητικό σύστημα”, “διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής από φυτικά  συστατικά για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και των γυναικών”. Οι εν λόγω  ισχυρισμοί υγείας και οι εντυπώσεις για δράση και αποτελεσματικότητα δεν είναι  σαφείς και τεκμηριωμένοι, όπως το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο ορίζει αυστηρά και  ως εκ τούτου παραπλανούν τους καταναλωτές ως προς τις υποτιθέμενες επιδόσεις.

Η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα  σύμφωνα με το δίκαιο του καταναλωτή και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται  μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων  συμπερασμάτων. Οι εταιρείες οφείλουν, όταν διαθέτουν τα προϊόντα τους, να  συμμορφώνονται με τους κανόνες του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου και τα  πρότυπα που έχουν θεσπισθεί για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.  Ειδικότερα, η επικοινωνία προϊόντων που συνδέεται με θέματα διατροφής και  υγείας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων  γνώσεων, τυχόν ασαφείς, ελλιπείς ή υπερβολικοί ισχυρισμοί μπορούν εύκολα να  παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Το ΣΕΕ, κατόπιν της αίτησης ελέγχου της ΕΚΠΟΙΖΩ, απέστειλε επιστολή στην Ένωση  Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) ενημερώνοντας  ότι, η εν λόγω επικοινωνία προβάλλεται κατά παράβαση προγενέστερης Απόφασης του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί  να προβούν στην άμεση διακοπή προβολής της εν λόγω επικοινωνίας (2 τηλεοπτικά  σποτ).

Διαβάστε ακόμη:

Αποκαλυπτήρια για την επένδυση της Next e.GO Mobile – Δείτε Live την εκδήλωση παρουσία Μητσοτάκη

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το 5G – Στα 372 εκατ. ευρώ το τίμημα