Ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ. Οι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία λήγει κανονικά στο τέλος Μαϊου, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, θα μπορείτε να δείτε την οφειλή σας. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση ζευγαριού που και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει ο καθένας χωριστά να εισέλθει με τους προσωπικούς κωδικούς του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Σε αντίθεση με το φόρο εισοδήματος, όπου η φορολογική δήλωση συμπληρώνεται από τον υπόχρεο και αναγράφονται σ΄ αυτή και τα εισοδήματα της συζύγου, η δήλωση Ε9 (στοιχεία ακινήτων) συμπληρώνεται από τον κάθε σύζυγο – ιδιοκτήτη χωριστά και γι΄ αυτό το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ είναι ατομικό και όχι οικογενειακό. Κάθε εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε ένα και μοναδικό ΑΦΜ.

Το πρώτο από τα οκτώ κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ,είναι να εισέλθουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές». Πατώντας αυτή την επιλογή ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Αμέσως μετά θα βρεθεί σε ένα ακόμη ψηφιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν οι «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές» όπου πρέπει να επιλέξει και να κάνει κλικ εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ». Αμέσως μετά θα βρεθεί στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Το επόμενο βήμα είναι να του ζητηθεί να συμπληρώσει το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιεί για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Μόλις συμπληρώσει τα εν λόγω πεδία θα πατήσει την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία του είναι σωστά θα βρεθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσει την επιλογή «Είσοδος».

Εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε μία σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Το πρώτο πράγμα που θα δει είναι ότι εκεί που αναγράφει «Ετος» εμφανίζει την επιλογή «2024». Για να μπορέσει να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σ΄αυτή την επιλογή και να βάλει ως έτος το 2023. Αμέσως μετά θα διαπιστώσει ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2023» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».

Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνει κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2023. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξει ο φορολογούμενος θα πρέπει πάνω δεξία να αναγράφει «ΕΝΦΙΑ 2023». Αυτό σημαίνει ότι έχει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Εφόσον δεν έχει καμία αλλαγή στην περιουσιακή του κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο με το περυσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου αναφέρει το σημείωμα την 31η Μαΐου 2023. Πάνω από την ημερομηνία αυτό υπάρχει η ταυτότητα πληρωμής βάσει της οποίας θα εξοφληθεί ο φόρος είτε απευθείας στο γκισέ της τράπεζας είτε μέσω e-banking. Αν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει το ποσό εφάπαξ μπορεί να το πράξει σε 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις όπου το «δοσολόγιο» και οι ημερομηνίες πληρωμές εμφανίζονται κάτω δεξιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση, ενώ όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%.

Από την άλλη μπορεί κάποιος να χρεώσει ολόκληρο το ποσό στην πιστωτική του κάρτα και μέσω του προγράμματος 12 άτοκων δόσεων που έχουν οι περισσότερες τράπεζες να εξοφλήσει το ποσό όχι σε 10 αλλά σε 12 δόσεις. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελής στην αποπληρωμή των δόσεων γιατί αν κάποιος καθυστερήσει να εξοφλήσει μία δόση στην τράπεζα θα επιβαρυνθεί με τόκους που σε ετήσια βάσει φθάνουν το 14% – 16%.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι απατεώνες στο διαδίκτυο προσεγγίζουν τα θύματα και αδειάζουν λογαριασμούς

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια – Θα «ρίξει» τον ρυθμό σύσφιγξης έπειτα από 10 μήνες;

Bασιλιάς Κάρολος: Ο νέος «διαχειριστής» της βρετανικής αυτοκρατορίας των £17 δισ. (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ