Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται έως 750 ευρώ – Πότε θα γίνει η πληρωμή (vid)

  • newsroom


Το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο: και ως προς το επίδομα βάσης που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί

Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης 2021 το οποίο εκτιμάται ότι εφέτος θα το λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο, έως 750 ευρώ το ανώτερο.

Με το κόστος θέρμανσης να ανεβαίνει συνεχώς, η διαδικασία της επιδότησης παίρνει φέτος τη μορφή… εξπρές. Το πρώτο βήμα θα έρθει όταν η πλατφόρμα MyΘέρμανση ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου.

Από 100 έως 750 ευρώ θα δοθούν στους δικαιούχους

Με αυτά τα δεδομένα, το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, ενώ για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά αυξάνεται κατά 59%.

Διπλά αυξημένο το επίδομα θέρμανσης φέτος

Πέρα από τη διαδικασία και τα κριτήρια, το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο: και ως προς το επίδομα βάσης που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα

Έως τις 10 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα έχει καταβληθεί η 1η δόση και μάλιστα με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700.000 περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρσι.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και η 2η πληρωμή, στους νέους αλλά και στους παλιούς δικαιούχους, που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή.

Με δεδομένο ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει ως τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2022, αναμένεται να γίνει η τελική εκκαθάριση της φετινής επιδότησης στις αρχές του επόμενου έτους.

Οπως έχει επιβεβαιώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, οι δικαιούχοι θα λάβουν καταρχήν το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε θα λάβουν το επίδομα και οι καινούργιοι δικαιούχοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Δακτύλιος: Ποια οχήματα εξαιρούνται – Πρόστιμο 100 ευρώ για τους παραβάτες (vid)

28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις – Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί (vid)