Εξηγήσεις για την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν εθνικοί και δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους ζητά η Νέα Δημοκρατία από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε επίκαιρη επερώτηση που υπογράφεται από 20 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι «η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, πέραν της συμβολής της στην εξυγίανση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του Δημοσίου, συνιστά βασική πηγή τόνωσης της ρευστότητας στην οικονομία. Δυστυχώς, η εκκαθάρισή τους, εξαιτίας της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της σημερινής Κυβέρνησης, έχει μετατεθεί χρονικά 5 φορές την τελευταία τετραετία, αλλάζοντας 6 καταληκτικές προθεσμίες».

Οι επερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν ότι «με βάση το 3ο Πρόγραμμα, η αποπληρωμή τους θα γινόταν έως το τέλος του 2016. Μετατέθηκε, με βάση το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, για τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για μηδενισμό τους τον Αύγουστο του 2018. Ακολούθως, με τροπολογίες, το Υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία, αρχικά για το τέλος του 2018, και στη συνέχεια για το Μάρτιο του 2019. Και έρχεται, πρόσφατα, με νέα τροπολογία, να την μεταθέτει και πάλι, αυτή τη φορά για το τέλος Μαΐου».

Τονίζουν δε ότι «ενώ όμως το Κράτος δίνει συνεχείς παρατάσεις στον εαυτό του, η Κυβέρνηση διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 2,2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν πρόσθετοι – δανειακοί και εθνικοί – πόροι για την αποπληρωμή τους.

Όμως, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής – όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων – στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Ρωτούν τέλος τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Για ποιο λόγο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή τους; Για ποιο λόγο δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές και πόσες είναι αυτές την τελευταία τετραετία; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους και πότε εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους;»

Την επερώτηση υπογράφουν οι: Σταϊκούρας Χρήστος, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Φορτσάκης Θεόδωρος, Αυγενάκης Ελευθέριος, Βλάχος Γεώργιος, Βρούτσης Ιωάννης, Δένδιας Νικόλαος – Γεώργιος, Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης), Καράογλου Θεόδωρος, Καρασμάνης Γεώργιος, Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης), Οικονόμου Βασίλειος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Σταμάτης Δημήτριος, Τραγάκης Ιωάννης, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Φωτήλας Ιάσων και Χατζηδάκης Κωνσταντίνος.

πηγή: protothema.gr