Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, η Eurostat εξετάζει το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 -29 ετών σε επίπεδο περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την 1η Ιανουαρίου 2020, σε ολόκληρη την ΕΕ, ένα στα 6 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών, αντιπροσωπεύοντας 73,6 εκατομμύρια ανθρώπους του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ (447,3 εκατομμύρια). Την ίδια ώρα 37,8 εκατομμύρια άνθρωποι (51% των νέων στην ΕΕ) ήταν νέοι άνδρες και 35,8 εκατομμύρια (49%) ήταν νέες γυναίκες.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η περιφέρεια της Ιλ ντε Φρανς είχε τον υψηλότερο αριθμό νέων μεταξύ 15 και 29 ετών το 2020 (2,4 εκατομμύρια). Ακολούθησαν οι περιφέρειες της Λομβαρδίας (1,5 εκατ.), της Ανδαλουσίας (1,4 εκατ.), της Καταλονίας και του Ρον-Αλπ (και οι δύο 1,2 εκατ.) και της Μαδρίτης και της Καμπανίας (και οι δύο από 1 εκατ.).

Ωστόσο, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών στην ΕΕ εντοπίστηκαν στη Γαλλική Γουιάνα και τη Μαγιότ (και οι δύο στη Γαλλία) καθώς και στο Γκρόνινγκεν (στην Ολλανδία), όπου το 23% του πληθυσμού ήταν νέοι άνθρωποι. Ακολούθησαν η Κύπρος (που λογίζεται ως μία περιφέρεια σ’ αυτό το ανάλυσης), η πρωτεύουσα της Δανίας και η ισπανική αυτόνομη περιφέρεια Μελίγια (21%).

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων στην ΕΕ εντοπίστηκαν στο Κέμνιτς και στο Βραδεμβούργο στη Γερμανία (και τα δύο 11%), στη Θουριγγία, σ Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στη Σαξονία-Άνχαλτ (όλα στη Γερμανία) και στις Αστούριες στην Ισπανία (όλα 12%).

Η «πρωτιά» της Ελλάδας

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων ανδρών βρέθηκαν στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου στην Ελλάδα (24% του πληθυσμού), στη Γαλλική Γουιάνα και στο Γκρόνινγκεν στη Δανία (και οι δύο 23%). Τα πιο υψηλά ποσοστά νεαρών γυναικών αναλογικά με τον πληθυσμό βρέθηκαν στη Μαγιότ (25%), στη Γαλλική Γουιάνα (23%) και στο Γκρόνινγκεν (22%).

Διαβάστε ακόμα:

Η αγορά δείχνει τα δόντια της στον Ερντογάν – Ποιοι βλέπουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να εκτοξεύεται στο 50%

Αποκάλυψη newmoney: H Mubadala Ιnvestment πίσω από το μεγάλο πρότζεκτ στον Αστακό

Πάγιες δαπάνες: Παράταση 6 μηνών για «φοροεπιταγές» 100 εκατ. ευρώ