Όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των πρώτων 52.061 δηλώσεων σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων μόνο το 22% από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ το 78% είτε έχουν μηδενικό λογαριασμό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις η το 22,13% του συνόλου τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκ. ευρώ εκ. ευρώ και τον “κατά κεφαλήν” φόρο να διαμορφώνεται στα 825,64 ευρώ.

– Το 25,41% των δηλώσεων η 13.228 σε απόλυτους αριθμούς τα εκκαθαριστικά προβλέπουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκ. ευρώ η 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο ανά φορολογούμενο.

– Για την πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων (52,47%) το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, δηλαδή δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή φόρου.

Πώς θα γίνεται η επιστροφή φόρου

Επισημαίνεται ότι συγκριτικά με την τελική εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων στη πρώτη παρτίδα των εκκαθαριστικών τα πιστωτικά είναι περισσότερα (25,41% έναντι 16%), πράγμα που δείχνει ότι έσπευσαν να υποβάλλουν δήλωση οι φορολογούμενοι με επιστροφές φόρου. Πάντως ολόκληρη την επιστροφή αναμένεται να λάβουν άμεσα μόνο όσοι δεν έχουν άλλες φορολογικές οφειλές όπως για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα χρήματα που δικαιούνται θα συμψηφισθούν με τα τρέχοντα χρέη και εφόσον υπάρξει υπόλοιπο αυτό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024.

Υποχρεωτικό από φέτος το IBAN

Φέτος για πρώτη φορά πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2025.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν για φόρο εισοδήματος επιπλέον 959 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 13,337 δισ. ευρώ από 12,378 δισ. ευρώ ενώ αντίθετα μειωμένος κατά 294 εκατ. ευρώ θα είναι ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που θα ανέλθει στα 6,696 δισ. ευρώ έναντι 6,990 δισ. ευρώ το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στους διαχειριστές δανείων

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον επιχειρηματικό «χάρτη» και στην εστίαση

Πάσχα 2024: Πόσα θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ