Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Κ.Φ.Δ. δεν αποκλείεται οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν ακόμα και τη Δευτέρα.

«Ερχόμαστε να αυτοματοποιήσουμε για το 1/6 των φορολογουμένων την διαδικασία και άρα να δώσουμε τον χρόνο στους επαγγελματίες να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες δηλώσεις και να μην έχουμε ζητήματα παρατάσεων και οτιδήποτε άλλο. Δεν δίνουμε παρατάσεις άσκοπες, δίνουμε παρατάσεις οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, το κάνουμε προκαταβολικά, δεν περιμένουμε την 30η Ιουνίου για να δώσουμε την παράταση για να στριμώξουμε τον κόσμο, το κάνουμε από τώρα και γι’ αυτό θα έχουμε και τη συνείδηση μας ήσυχη όταν δεν θα δώσουμε παράταση περαιτέρω από το χρόνο αυτόν τον οποίο δίνουμε. Τις επόμενες ημέρες, έπρεπε να περιμένουμε το νομοσχέδιο να πάρει Φ.Ε.Κ., στο βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ αύριο ή μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό θα μας επιτρέψει ενδεχομένως τη Δευτέρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Τι ισχύει φέτος

H πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Ακόμη, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Διαβάστε ακόμη:

Belem: Το πλοίο-μύθος μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι

HSBC: Νέες τιμές στόχοι και εκτιμήσεις για ΟΠΑΠ και Jumbo

Η παγκόσμια οικονομία στη δίνη της απρόβλεπτης σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ