«Το εξαιρετικό καλό νέο της ημέρας είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε στο 9,6% που είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και δεκαπέντε χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης έκφρασης γνώμης για την τοποθέτηση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Γεώργιου-Εμμανουήλ Παπαδημητρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που η ανεργία έπεσε από διψήφιο ποσοστό. Νωρίτερα από τις προβλέψεις όλων των μοντέλων μετά την χρεοκοπία της χώρας. Αποτελεί, ίσως, την καλύτερη απόδειξη της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας» υπογραμμίζοντας πως το γεγονός της μείωση της ανεργίας «είναι πολύ σημαντικό, καθώς αύριο το βράδυ αναμένουμε την ανακοίνωση του οίκου Fitch για την απόδοση πιστοληπτική ικανότητας της χώρας και τα θετικά νέα για την οικονομίας μας θα έχουν φτάσει στα κεντρικά γραφεία όλων των οίκων αξιολόγησης».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι σημαντική η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά κυρίως γιατί είναι μονοψήφιο το ποσοστό αυτό, πολύ ταχύτερα από τις προβλέψεις που υπήρχαν. Δηλαδή, η αποκλιμάκωση της ανεργίας γίνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που αναμέναμε και καταγράφαμε».

Ο κ. Γεωργιάδης, πρόσθεσε ότι η μείωση της ανεργίας σαφώς «είναι μια δικαίωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εμού γιατί όταν αποφασίσαμε να ξεπαγώσουμε νωρίτερα τις τριετίες, προεξοφλούσαμε την πτώση της ανεργίας νωρίτερα από το αναμενόμενο με όσα ανέφεραν οι αναλύσεις».

Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά με τον ειδικό δείκτη της ανεργίας των νέων ανέφερε «ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τον γενικό δείκτη ανεργίας, οι επιμέρους δείκτες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες» και εκτίμησε πως «αναλογικά θα είναι καλύτερος και ο δείκτης ανεργίας των νέων».

Σημείωσε, πάντως, ότι «για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023, ο δείκτης ανεργίας των νέων είχε πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 20%, όταν πριν επτά χρόνια η ανεργία των νέων ήταν στο 60%» προσθέτοντας ότι «σε επίπεδο ΕΕ η χώρα μας, εάν και από το 2010 η Ελλάδα ήταν σταθερά και με πολύ μεγάλη διαφορά η πρώτη με το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας νέων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 είμασταν στην 9η θέση, δηλαδή είχαμε βελτιώσει την θέση μας κατά εννέα θέσεις από την παραδοσιακή τελευταία θέση που είχαμε».

Ο κ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, επανέλαβε πως το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιπέδου των μισθών, με προεκλογική δέσμευση ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από τα περίπου 1.050 ευρώ που είναι σήμερα» και ανέφερε πως ο στόχος αυτός «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί, καθώς όσο πέφτει ο ρυθμός της ανεργίας, η αξία της μισθωτής εργασίας αυξάνεται».

Ο υπουργός, σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών της Αντιπολίτευσης περί αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δήλωσή του ποτέ και πουθενά για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης». Διευκρίνισε ότι και αυτό που είπε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή, ως καθηγητής και τεχνοκράτης που είναι, ήταν ότι ο Νόμος που ισχύει από το 2010 και ψηφίστηκε από την Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου που έχει συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Ο νόμος αυτός διαδοχικά έχει ψηφιστεί και σωστά από την επόμενη Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά το 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, δυστυχώς λόγω του covid δεν είχαμε αύξηση, αλλά μείωση του προσδόκιμου ζωής την περασμένη τριετία, αυτό το θέμα θα το ξαναδούμε το 2027» όπως είπε και ο υφυπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στις αναφορές βουλευτών σχετικά με τη μερική απασχόληση είπε ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε μια αύξηση της πλήρους απασχόλησης και μείωση της μερικής απασχόλησης. Η μερική απασχόληση χονδρικά ήταν στο 60% και σήμερα είναι στο 40%, άρα έχουμε σχεδόν 50% βελτίωση της σχέσης από την μερική στην πλήρη απασχόληση αυτή την τετραετία. Δεν έχουμε, δηλαδή, μόνο αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 350.000 με 400.000 θέσεις, αλλά έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας των ήδη εργαζομένων με περισσότερες δηλωμένες ώρες εργασίας».

Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι σημαντικός είναι να βλέπουμε και τον «δείκτη αγοραστικής δύναμης του μισθού», όπου η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 12η θέση από την 18η που ήταν το 2019. Και αυτός ο δείκτης μετράει την αγοραστική δύναμη που έχει ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών»

Ο υπουργός, συμφώνησε με την ανάγκη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και δήλωσε ανοικτός στο να υπάρξει μια συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την παρουσία του διοικητή της ΔΥΠΑ, αλλά και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, τόσο για τις εκτιμήσεις μας για τις ειδικότητες που απουσιάζουν από την αγορά εργασίας, για τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που γίνονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για αυτά που σχεδιάζονται από το ΕΣΠΑ, για τις ημέρες καριέρας αλλά και τι φέρνει το βραχυχρόνιο διάστημα η τεχνική νοημοσύνη στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης. Οι θέσεις των κομμάτων για την ανεργία.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων στον προϋπολογισμό 2024 (γραφήματα)

Ο Ιβάν, ο έρωτας της τριπλέτας με την tv, η παγωμένη χειραψία του Ν.Α., η πρώτη δουλειά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το επιχειρηματικό ασκέρι του Ντουμπάι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ