Μία δημοσίευση της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την εκτόξευση του ελληνικού τουρισμού, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον «αντιαισθητικό» ανελκυστήρα και το τσιμέντο στην Ακρόπολη.

“Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν”, λέει ο Peter DeBrine, ο κορυφαίος σύμβουλος της UNESCO για τον τουρισμό. “Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε πόσο είναι το πάρα πολύ, και 16.000 επισκέπτες που κατακλύζουν καθημερινά ένα μνημείο, όπως η Ακρόπολη, ακούγεται υπερβολικό”, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα επικαλείται τα λόγια του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αναφέρει πως “διανύουμε μια εξαιρετική χρονιά” και συμπληρώνει πως “είναι σχεδόν Δεκέμβριος και η σεζόν συνεχίζεται, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, να την παρατείνουμε, σιγά-σιγά”.

Επιπλέον, ο DeBrine δήλωσε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι, περισσότερο από ποτέ, οι ταξιδιώτες επιθυμούν βιώσιμες επιλογές. Με τον τουρισμό να ανακάμπτει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ήταν επιτακτική ανάγκη, όπως είπε, να υιοθετηθούν μέτρα χωρητικότητας στα δημοφιλή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Πήγαμε από τον υπερτουρισμό στον εκδικητικό τουρισμό με το ίδιο καθαρό αποτέλεσμα”, δήλωσε στον Guardian, περιγράφοντας τον τελευταίο ως μια καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία. “Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία ξεκινά από τους καταναλωτές αλλά επεκτείνεται στον τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι σαφές ότι οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση από τον υπερπληθυσμό στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αν δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η τουριστική εμπειρία και να διασφαλιστεί η διατήρηση”.

Τα τσιμεντένια μονοπάτια και ο αντιαισθητικός ανελκυστήρας

Ως έδρα 18 μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO η Ελλάδα αναδεικνύει όλο και περισσότερο τις προκλήσεις της διαχείρισης του αριθμού των επισκεπτών, με τους ειδικούς να τονίζουν τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της προστασίας των αρχαίων μνημείων και της ανάπτυξής τους για τουριστική χρήση. Η Ακρόπολη 495-429 π.Χ., η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των χαρακτηρισμένων μνημείων, βρέθηκε η ίδια στο επίκεντρο διαμάχης όταν το 2020 η κυβέρνηση εγκατέστησε τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από το αριστούργημα του Περικλέους και έναν αντιαισθητικό ανελκυστήρα από γυαλί και χάλυβα που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες δωρητές για να βελτιώσει την πρόσβαση.

Διαβάστε ακόμη

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics)

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Αthens Key Hotel: Ανοίγει στην Ομόνοια πριν από τα Χριστούγεννα με υπογραφή Zeus και Wyndham (pics)