Ελλάδα

Οι κρίσιμες αποφάσεις του Μαξίμου μέσα στα προσεχή 24ωρα

  • Φώφη Γιωτάκη


Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων με εστίαση στη Θεσσαλονίκη - Εξετάζεται η επέκταση περιοριστικών μέτρων σε περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού - Νέο ρεκόρ με 1.547 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Καθοριστικές αποφάσεις για την αναχαίτιση της επιθετικής εξέλιξης της πανδημίας κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση εντός των προσεχών 24ώρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται πλέον όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Στα επικρατέστερα συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση μετακίνησης έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκεται στο επίπεδο 3 -όπως είναι η Αττική- αλλά και η χρήση μάσκας παντού και στο επίπεδο 2. Πρόκειται για αποφάσεις που όπως φαίνεται θα ληφθούν στον “προθάλαμο” του Νοέμβρη. Θα προηγηθεί η αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των επιπλέον περιοριστικών μέτρων θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη- έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Μεγάλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας- μάλιστα η Γαλλία δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη λύση ενός γενικού lockdown μετά το αποψινό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η Επιτροπή των Ειδικών στην χώρα μας πάντως εκτιμούν ότι μπορεί ακόμη να αποκλειστεί από την ατζέντα η λύση μιας νέας καραντίνας. Βασίζονται στην ανάλυση όλων των νέων δεδομένων εν΄ όψει και του αποτυπώματος που αφήσει στην πορεία της πανδημίας το μέτρο της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στο “μικροσκόπιο” μπαίνει η συμπεριφορά του ιού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η πρώτη πηγή διασποράς είναι, σύμφωνα με την εικόνα που έχει καταγραφεί οι χώροι εργασίας. Μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31,3 έτη. Δεύτερη πηγή είναι μαθητές- φοιτητές. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70%,ενώ οι μαθητές με 30%. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οκτώ στους δέκα είναι στις ηλικίες 15 μέχρι 17- εκείνοι δηλαδή που βγαίνουν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή για να διασκεδάσουν. Το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι πρέπει να γίνει ειδική επισήμανση των σχετικών κινδύνων, κυρίως για τη δική τους προστασία αλλά και για την προστασία των ανθρώπων που αγαπούν, ώστε: αν είναι ασυμπτωματικοί, να μην μεταφέρουν τον ιό εκεί που, ενδεχομένως, να υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή στους πατεράδες, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Και στα μέσα μεταφοράς αρκεί η αύξηση των δρομολογίων; “Πυκνώσαμε τα  δρομολόγια, ώστε να μην συγχρωτίζεται κόσμος στους συρμούς ή στις στάσεις των λεωφορείων, βάλαμε νέα λεωφορεία, κάναμε την τηλεργασία υποχρεωτική  σε ποσοστό 40%, και κάναμε κυλιόμενο το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων. Η μάσκα φαίνεται, και στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς, ότι λειτουργεί”, υποστηρίζει ο κ. Στέλιος Πέτσας την στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας νέα αποτελεσματικότερα μέτρα.

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι η χθεσινή ανακοίνωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. “Την ώρα που το ΕΣΥ εισέρχεται σε οριακή κατάσταση με τον αριθμό διασωληνωμένων πάνω από 100, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν είναι τα πάντα επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές”, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει την εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, τη δωρεάν μαζική συνταγογράφηση των τεστ, την εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις για τις ανάγκες του ΕΣΥ.  “Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία”, επιμένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στους ίδιους τόνους κινούνται οι δηλώσεις της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

 

Απόρρητο Απόρρητο