Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας οι προετοιμασίες των αντιπροσωπειών εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό από αύριο Δευτέρα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, αναφέρει η Deutsche Welle, ανέλαβαν την ευθύνη να ετοιμάσουν από δύο έγγραφα με τις απόψεις τους για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών σε μια επανενωμένη Κύπρο, καθώς και για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Λύση, ή στρατηγική συμφωνία;

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται από αύριο στη δεύτερη βδομάδα αποδεικνύει ότι στόχος όλων είναι να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Κι αυτό θα είναι, είτε η τελική λύση του Κυπριακού, είτε μια στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του προβλήματος προκειμένου σε ένα επόμενο στάδιο να ρυθμιστούν οριστικά και όλες οι εκκρεμότητες. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι η τελική συμφωνία να κλείσει σε μια νέα διάσκεψη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, παραμονές της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, στην περίπτωση που τις επόμενες μέρες υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται στο Κραν Μοντανά να μεταβούν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 του Αμβούργου για να παραμείνει στην Ελβετία.
Καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο εντός της εβδομάδας για να ηγηθεί της προσπάθειας η διάσκεψη για το Κυπριακό να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα φέρει τη λύση του Κυπριακού σε απόσταση αναπνοής.