Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 89.928 ακίνητα του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες αναμένεται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διεύρυνση των δικαιούχων, η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάργηση όρων και δικαιολογητικών, σε έξτρα πίστωση χρόνου για την κάλυψη ελλείψεων παραστατικών και σε παροχή πρόσθετων εκπτώσεων σε ειδικές κατηγορίες ιδιωτών ποντάροντας σε πρόσθετα έσοδα ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας.

Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως τις 31.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως τις 31.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).

Ο ενδιαφερόμενος για την εξαγορά καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει δηλώσει στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Επίσης τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά.

Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπεται ότι το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

  • 50% για αιτούντα που έχει αναγνωριστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
  • 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως τις 31.12.2022.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Γιατί επιλέγει τις τράπεζες από τις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Υψηλότερο το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη – Δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού

Παραλίες: Ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική οι πρώτοι έλεγχοι με drones – Οι ποινές που προβλέπονται

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ