Ελλάδα

Κλείνουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

  • newsroom


Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο - Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση - Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής

Ανακοινώσεις για την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναφορικά με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο από την ερχόμενη εβδομάδα έκανε το πρωίο του Σαββάτου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, από Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα κλείσουν, μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για δύο εβδομάδες στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του lockdown που αποφασίστηκε μετά τη ραγδαία καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Οι σχετικές εισηγήσεις έγιναν σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη θεοδωρικάκο. Όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέτσος, η απόφαση- εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των σχολείων ελήφθη με πλειοψηφία 15 -8.

Τη συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας:

«Ανακοινώνουμε την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε λόγω της κινητικότητας των συνοδών γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Η μείωση της κινητικότητας μπορεί να επιφέρει μείωση της διασποράς».

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η υπουργός Παιδείας ξεκίνησε τις δηλώσεις της λέγοντας:

Από Δευτέρα και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαίδευση. Δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια θα παραμείνουν κλειστά.

Εκπαιδευτική τηλεόραση, τηλεκπαίδευση -Μαθήματα από την ΕΡΤ2

Από τις 9 το πρωί, από την ΕΡΤ 2, θα προβάλλονται εκπαιδευτικά μαθήματα για τους μαθητές του Δημοτικού. Την Κυριακή θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 για τα δημοτικά και από τις 2 έως τις 4 για τα νηπιαγωγεία.

Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό ωράριο. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες και για να μοιράζεται ο χρόνος σε όλους που κάνουν χρήση της τηλεργασίας και των άλλων μαθητών μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το δίκτυο.

Τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται γιατί έχουμε παρατηρήσει επιβάρυνση του φορτίου στα σχολεία, αλλά για να περιοριστεί η κινητικότητα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου. Όπως είπε, θα εφαρμοστεί τηλεργασία, το λιγότερο στο 50% και πάνω, ενώ για γονείς με παιδιά εώς 15 ετών προβλέπεται μειωμένο ωράριο ή χρήση της άδεια ειδικού σκοπου.

Ειδικότερα, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος:

«Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας. Στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και τα εξής:

  • Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
  • Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
  • Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
  • Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.
  • Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Η αυτοδιοικηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
  • Οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι κλειστοί από Δευτέρα.
  • Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων».

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.

Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού.

Διαβάστε ακόμη:

-Goldman Sachs: Πόσα κέρδισαν οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες στο «τιμόνι»

-Καββαθάς: Μια στις 3 επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να μην ξανανοίξει μετά το lockdown

-ΥΠΟΙΚ: Παράταση 75 ημερών στη λήξη επιταγών

Απόρρητο Απόρρητο