Σε έξαρση βρίσκονται κορωνοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις, με τις ανησυχίες των ειδικών να εντείνονται τόσο από την πτώση της θερμοκρασίας, που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, όσο και από το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Η διασπορά του κορωνοϊού είναι ήδη μεγάλη, καθώς -όπως περιέγραψε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης– ήδη καταγράφεται η μεγαλύτερη έξαρση μετά το καλοκαίρι του 2022.

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες. Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», προειδοποίησε και η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων προκαλεί εύλογα ανησυχία, με τον κόσμο να σπεύδει στα Επείγοντα, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την ΕΡΤ οι αναμονές να ξεπερνούν ορισμένες φορές ακόμη και τις 8 ώρες. Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Μάλιστα, σήμερα είχαμε πολλά εξιτήρια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοσηλευομένων να πέφτει στους 1.300, από 1.800 που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.

Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση

Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Διαβάστε ακόμη

Oμιλος Τσάκου: Πρωτοπόρoς στην πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας (pics)

Αυτά είναι τα 5 εμπόδια για την παγκόσμια οικονομία το 2024 (πίνακες)

Πώς θα εξελιχθεί η αγορά των startup το 2024 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ