Πολλοί λένε πως οι επιτυχημένης νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών. Όπως πάνε τα πράγματα, το 2024 μπορεί να δημιουργήσει τις καλύτερες εξ αυτών.

Οι ιδρυτές προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση, λόγω της περιορισμένης εισροής κεφαλαίων η οποία οφείλεται στην κρίση των τελευταίων ετών. Eν τω μεταξύ, οι πελάτες αναγκάζονται να περιορίσουν τα έξοδά τους, λόγω της πληθωριστικής «καταιγίδας».

Για την ενίσχυση των ιδρυτών startups, των εργαζομένων και των επενδυτών, το Business Insider προχώρησε σε μία έρευνα περισσότερων από 30 venture capital εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Accel, CapitalG, General Catalyst, Insight Partners, Initialized Capital, IVP, Mayfield, Primary, Sapphire Ventures και Techstars, σχετικά με τις προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Tεχνητή νοημοσύνη και λουκέτα

Η κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στις startups του τομέα τεχνητής νοημοσύνης για τους επενδυτές. Πολλοί venture capitalists, όμως, όπως ο συνιδρυτής της Sapphire Ventures, Τζάι Ντας, πιστεύουν πως ο «ντόρος γύρω από την ΤΝ θα αντικατασταθεί από την προσήλωση στα αποτελέσματα».

Μεγάλο μέρος της προσοχής των VCs θα στραφεί στις εταιρείες οι οποίες καινοτομούν πραγματικά. Όσον αφορά τις εταιρείες λογισμικού οι οποίες θα προσθέσουν τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα τους, τα VCs θα πρέπει να μελετήσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, όπως ανέφερε η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Everywhere Ventures, Τζένι Φίλντινγκ. 

Η περιορισμένη χρηματοδότηση έχει αναγκάσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να κλείσουν, όπως ανέφεραν οι επενδυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως «τα λουκέτα θα συνεχιστούν και το 2024».

Όπως δήλωσε ο Τσάκι Ρέντι της QED Investors, «οι προσπάθειες ανάνηψης των αποτυχημένων αυτών εταιρειών δε θα επιτύχουν μέχρι το τέλος του 2024».

Σύμφωνα με το στέλεχος της Dell Technologies Capital, Γιαΐρ Σνιρ, «οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές οι οποίες έχουν υπερβολικές αξιολογήσεις και έχουν συγκεντρώσει υπερβολικά κεφάλαια».

Όπως υποστηρίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της Point72 Ventures, Σρι Τσαντρασεκάρ, «οι νεοφυείς επιχειρήσεις στο παρελθόν μπορούσαν να συγκεντρώσουν μεγάλο βαθμό κεφαλαίων, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα υποκείμενα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους. Πολλές από αυτές έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν».

ΙΡΟ και χρηματοδότηση

Το παράθυρο της αρχικής δημόσιας προσφοράς για τέτοιες επιχειρήσεις άνοιξε για λίγο ξανά φέτος μετά από δύο έτη «άπνοιας». Η συγκρατημένη αντίδραση των αγορών στις προσφορές αυτές, όμως, σημαίνει πως ελάχιστες εξ αυτών θα προχωρήσουν σε IPOs το 2024.

Όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, το περασμένο έτος αποδείχθηκε εξαιρετικά αφιλόξενο. Σύμφωνα με στοιχεία της Carta, τα κεφάλαια προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην συγκεκριμένη πλατφόρμα μειώθηκαν κατά 46% σε μόλις $11,9 δισ. το α’ τρίμηνο του έτους. 

Ποιότητα και ένα λαμπρό 2024

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως οι καλύτερες, ποιοτικότερες εταιρείες θα ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον ελλείψεων. 

«Η στροφή των επενδυτών προς την ποιότητα θα συνεχιστεί», δήλωσε η Φίλντινγκ της Everywhere Ventures, προσθέτοντας πως «λιγότεροι γύροι χρηματοδότησης, συγκεντρωμένοι γύρω από ένα υποσύνολο startups υψηλής ποιότητας θα απορροφήσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια».

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως η στροφή αυτή σημαίνει πως τα funds τα οποία θα μπορέσουν να επενδύσουν στις ποιοτικές startups αυτές θα καταγράψουν εντυπωσιακές αποδόσεις μετά από μερικά χρόνια, μετατρέποντας το 2024 σε ένα λαμπρό έτος για τον κλάδο.

Κολοσσοί και ψηφιακές τράπεζες

Τα αυξημένα επιτόκια και οι διογκωμένες αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών έχουν ενσταλάξει επιφυλακτικότητα στον κλάδο του venture capital, δημιουργώντας ένα ζοφερό τοπίο.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν πως το πηγάδι με τα χρήματα είχε ουσιαστικά στερέψει. Πολλές αποφάσισαν να κλείσουν ή να απορροφηθούν από μεγαλύτερους κολοσσούς οι οποίοι διαθέτουν πακτωλό χρημάτων.

Ο γύρος των απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίστηκε και φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Layoffs.fyi τα οποία υποδεικνύουν πως περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι σε περισσότερες από 1.100 εταιρείες τεχνολογίας έχασαν τη θέση τους.

Μερικοί από αυτούς ενδέχεται να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων, δικών τους εταιρειών. Μετά από το δύσκολο 2022-2023, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της General Catalyst, Νίκος Μπονάτσος, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία τεράστια δεξαμενή από έξυπνους, δραστήριους και οραματιστές ιδρυτές οι οποίοι θα δημιουργήσουν το νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων».

Οι γνωστές και ως «Neobanks», πλήρως ψηφιακές τράπεζες, έγιναν ανάρπαστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η ύφεση, η υποχώρηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ο αυξημένος έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών «φρενάρισαν» την άνοδό τους. Παρ’ όλα αυτά, η γενική στροφή προς τις ηλεκτρονικές αγορές έχει αρχίσει και δε φαίνεται να σταματά.

VCs και gaming

Το 2023 αποδείχθηκε δύσκολο τόσο για τις startups όσο και για τις VCs. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές και τα κεφάλαιά τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες όπως Sequoia και Greycroft, μεταξύ άλλων, προχώρησαν σε μικρές αλλά καίριες αλλαγές. 

Πολλές εξ αυτών ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα επόμενα κεφάλαιά τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού επενδύσεων.

Σύμφωνα με το στέλεχος της IVP, Κάρθικ Ραμακρισνάν, το gaming θα πάει κόντρα στην όλη τάση, αφού συνεχίζει και αποτελεί μία τεράστια, παγκόσμια αγορά. Παρά την πρόσφατη μείωση χρηματοδότησης λόγω των νέων κανονισμών απορρήτου των iOS και την επιστροφή των πωλήσεων στα προ-πανδημικά δεδομένα, οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψή της το επόμενο έτος, ενισχυμένη από την εξέλιξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο.

Δεδομένης, όμως, της έλλειψης χρηματοδότησης startups από VCs αυτή την εποχή, πολλές νεοφυείς εταιρείες οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια το 2021 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην αγορά για περαιτέρω γύρους χρηματοδότησης, όπως ανέφερε και ο συνιδρυτής της Primary, Μπραντ Σβρλούγκα. 

Παράλληλα αυξημένη θα είναι και η απαίτηση των επενδυτικών για αποτελέσματα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Σβρλούγκα έκανε έκκληση στους ιδρυτές να μοιράζονται τα στοιχεία τους με τις VCs, οι οποίες έχουν σημαντική εμπειρία και πόρους. 

Λογισμικό και κλιματική αλλαγή

Ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για λογισμικό, θα εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα σε προγράμματα τα οποία τους βοηθούν στην αύξηση των πωλήσεων.

Σύμφωνα με το στέλεχος της XRC Ventures, Αλ Σαμπάρ, οι επενδυτές θα στραφούν προς τις εταιρείες οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να πραγματοποιούν συναλλαγές οπουδήποτε και να εκτελούν παραγγελίες.

Ο τομέας της «καθαρής τεχνολογίας», γνωστός και ως «Cleantech» έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών τα τελευταία χρόνια αφού αποτελεί καίριο συστατικό της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση το 2024. Η χρηματοδότηση των VCs στον τομέα ξεπέρασε τα $59 δισ. Το 2022, ενώ το σύνολο μέχρι στιγμής για το 2023 κυμαίνεται στα $50 δισ., σύμφωνα με δεδομένα του Pitchbook.

VentureGPT και κυβερνοχώρος

Είναι πιθανό πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ανακάλυψη νέων «μονόκερων» στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Πολλοί επενδυτές παραδέχονται πως ήδη χρησιμοποιούν τέτοιο λογισμικό για την ενίσχυση της εργασίας τους, μέσω της συλλογής και ταξινόμησης των ροών δεδομένων των νέων deals, τα οποία προωθούνται σε επενδυτές με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. 

Δεδομένης και της αύξησης της χρήσης της τεχνολογίας και του διαδικτύου στον όλο τομέα, όμως, οι startups του κλάδου της κυβερνοασφάλειας πρόκειται να καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη το 2024.

Οι επενδυτές προβλέπουν πως ακόμα κι αν πολλοί επενδυτές έχουν περιορίσει τις τοποθετήσεις τους για το λογισμικό, οι δαπάνες για την ασφάλεια αναμένεται να αυξηθούν.

Άμυνα

Πολλές VCs έχουν προβλέψει την δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστή στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης το 2024. Οι επενδύσεις στις εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας έχουν μείνει σχετικά επισκιασμένες λόγω του πρόσφατου ενδιαφέροντος στις γνωστότερες εταιρείες τεχνολογίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα VCs έχουν προσφέρει περίπου $100 δισ. τα τρία τελευταία χρόνια σε startups οι οποίες εμπλέκονται στον τομέα της άμυνας, ποσό το οποίο ξεπερνά το αντίστοιχο μεταξύ του 2013 ως το 2020.

Ο τομέας της άμυνας, σύμφωνα με τους αναλυτές, κυριαρχείται από λίγες εταιρείες όπως Anduril, SpaceX και Palantir και θα μπορούσε εύκολα να συμπεριλάβει ανερχόμενες επιχειρήσεις.

Πίεση και ανακατάταξη

Αν οι επενδυτές έχουν δίκιο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους αυτές, ο τομέας της τεχνολογίας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας τεράστιας αλλαγής. Οι ιδρυτές, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη δημιουργία εξαιρετικά υψηλής ψυχολογικής πίεσης.

«Δυστυχώς, αν και το αναμέναμε, φαίνεται πως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μίας πρωτοφανούς κρίσης στην ψυχική υγεία των ιδρυτών startups», ανέφερε ο Σβρλούγκα, προσθέτοντας πως όλο αυτό οφείλεται στα πολυετή και συνεχόμενα προβλήματα όπως η πανδημία, η αποσύνδεση των ομάδων, οι πόλεμοι και η οικονομική ύφεση.

Παράλληλα, οι VCs χρειάζονται κι αυτές διορατικά μυαλά τα οποία γνωρίζουν πως να εντοπίζουν τις νέες ευκαιρίες και να είναι φειδωλοί με τα κεφάλαια των εταιρειών, σε αντίθεση με τα «σπάταλα» στελέχη της περασμένης δεκαετίας.

Δεδομένης της εμπειρίας πολλών «παλαίμαχων» του τομέα οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και καιρό, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιστροφής τους, αφού η εμπειρία σε τέτοιες κινήσεις παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.

Διαβάστε ακόμη

Oμιλος Τσάκου: Πρωτοπόρoς στην πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας (pics)

Αυτά είναι τα 5 εμπόδια για την παγκόσμια οικονομία το 2024 (πίνακες)

ΥΠΕΞ Σουηδίας: «Η στήριξη της Ουκρανίας πρωταρχικός στόχος για τα επόμενα χρόνια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ