Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν οδεύουμε προς ένα lockdown, παρόμοιο με εκείνο του περασμένου Μαρτίου. Ύστατη ελπίδα, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής να ανακόψουν την επέλαση του κορωνοϊού.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νεα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Στο τραπέζι βρίσκονται σχετικές προτάσεις, οι οποίες ενδέχεται να υιοθετηθούν ανακοινωθούν ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή ασκεί αισθητή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον ενός νέου καθολικού lockdown, ακόμα και τριών εβδομάδων. Αύξηση σημειώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι στο 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%. Τους δύσκολους μήνες που έπονται επιβεβαίωσε και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη. «Δεν θα κάνουμε Πάσχα, θα είναι με μέτρα», τόνισε σε δηλώσεις της, προβλέποντας πως «θα περάσουμε ένα καλοκαίρι λίγο πιο ελεύθερο από πέρυσι». Παρ’ ότι χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα νέα κρούσματα, υπήρξε αύξηση στους διασωληνωμένους που έφτασαν στους 276.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στις σχολικές μονάδες. Πολλές βάζουν λουκέτο μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν». Αντιθέτως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Η χρυσή τριπλέτα του Μαξίμου, ο ιερός πόλεμος των ΠτΔ, ο σεμνός τραπεζίτης και τα σπίτια στο Ελληνικό

Παμίνος Κυρκίνης: Τα 7 δισ. ευρώ της μικρής λιανικής ο νέος στόχος του efood

H United Group ανοίγει τα χαρτιά της για την Forthnet