Να αποδράσουν το Πάσχα στο χωριό ή και άλλους αγαπημένους προορισμούς ολόκληρο το καλοκαίρι μπορούν πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Πληρώνοντας αναλογικά τέλη και χωρίς καμία προσαύξηση (μόνον δηλαδή για όσους μήνες επιλέξουν) θα μπορέσουν φέτος να πάρουν ξανά πινακίδες και να κυκλοφορήσουν  τα οχήματα που είχαν θέσει μέχρι πέρυσι σε ακινησία.

Η πλατφόρμα myCar και η άρση ακινησίας καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας «με το μήνα» άνοιξε πριν το Πάσχα τελικά. Με την πληρωμή τους, που γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω IRIS σε λίγα δευτερόλεπτα, παύει αυτόματα και η ακινησία του οχήματος.

Και με 10  ευρώ μόλις για όχημα με ετήσια τέλη 120 ευρώ (ή 8 ευρώ για ΙΧ με τέλη 96 ευρώ) θα μπορέσουν κάποιοι να κάνουν από  σήμερα μία εβδομάδα διακοπών «εκτός των τειχών», εκμεταλλευόμενοι  και την εκ μεταφοράς αργία της Πρωτομαγιάς.

Στην ψηφιακή πύλη myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες οχημάτων, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, μπορούν να καταβάλουν τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας, για όσους μήνες επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία.

Διευκρινίζεται ότι:

• ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας λογίζεται ολόκληρος ο μήνας. Επομένως, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άρση αφορά διάστημα μικρότερο του μηνός, καταβάλλεται ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

• όσοι έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματός τους και δεν τις έχουν φυλάξει στο σπίτι, πρέπει να υποβάλλουν αίτημα άρσης ακινησίας στην αρμόδια ΔΟΥ για να τις παραλάβουν

Τι να προσέξουν

Με την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας, προβλέπονται τα εξής:

–          δίνεται η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για όσους μήνες επιλέξουν μέχρι τέλος του έτους, από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων ή μοτοσυκλετών,

–          καταβάλλονται τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

–           τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται ΠΡΙΝ την άρση της ακινησίας.

–           ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας

ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν η τελευταία ημέρα είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, πρέπει να δηλώσει ακινησία κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Για παράδειγμα:

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν θέσει σε κίνηση το όχημά του, είναι 10 ευρώ για κάθε μήνα. Ο μήνας της αίτησης (Μάιος και μετά) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

* Για Μάιο-Ιούνιο (2 μήνες) ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 120€ Χ 2/12 =20€
* Για Μάιο-Ιούλιο (3 μήνες): 120€ Χ 3/12 =30€
* Για Ιούνιο-Σεπτέμβριο (4 μήνες): 120€ Χ 4/12 = 40€

Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να θέσει σε ακινησία ξανά το όχημα, το αργότερο έως Παρασκευή 28.6.2024 (επειδή 30 Ιουνίου πέφτει Κυριακή) ή 31/7 ή 30/9.

Αν δεν θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητο εγκαίρως, αλλά από την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη του μηνός και μετά, θα πληρώσει πρόστιμο το διπλάσιο των τελών όλων των υπολοίπων μηνών κυκλοφορίας. Ωστόσο θα έχει έτσι τη δυνατότητα να διατηρήσει το όχημα σε κυκλοφορία για ολόκληρο το 2022.

Επιπλέον:

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πήραν προβλέψεις 170 εκατ. ευρώ για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Έρχεται γενναίο «ψαλίδι» στην παραγωγή ενέργειας τις μέρες του Πάσχα λόγω μειωμένης ζήτησης

Κυανή Ακτή: Νοικιάστε τη βίλα του Γιώργου Τράγκα στη Νίκαια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ