Ελλάδα

Περίπου 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν στην Ελλάδα έπειτα από έρευνα της OLAF

  • Βασίλης Δαλιάνης


Η OLAF ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές όταν εντόπισε το ύποπτο φορτίο, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα με προορισμό τη Σλοβακία

Περίπου 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές στο λιμάνι του Πειραιά, έπειτα από πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Συγκεκριμένα, η OLAF ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές όταν εντόπισε το ύποπτο φορτίο, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα με προορισμό τη Σλοβακία. Τα λαθραία τσιγάρα είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές ως «εμπόρευμα αποθήκευσης». Οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, κατάσχεσαν 9.650.000 τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Βίλε Ίταλα, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συγχαίρω τους Έλληνες συναδέλφους μας για αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση και χαίρομαι που η OLAF διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αποτρέψαμε την απώλεια ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της OLAF εδώ και χρόνια »

Για να διασφαλίσει ότι τα λαθραία τσιγάρα θα παραμείνουν εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς, η OLAF παρακολουθεί ύποπτες αποστολές παγκοσμίως και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεκόμενους εμπόρους και τους εφοπλιστές. Επίσης, συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού.

Μόνο το 2020, και παρά την πανδημία της Covid-19, η OLAF κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν 370 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα που είχαν προορισμό την ΕΕ, αποτρέποντας μια εκτιμώμενη απώλεια στα δημόσια οικονομικά ύψους περίπου 74 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Εξελίξεις για τη Ναυτιλία: Πρέπει να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές ρύπων 

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 και 5,0% το 2022 

Voucher 200 ευρώ: Πότε θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος για τις αιτήσεις