Την Τετάρτη τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες, όπως αποκάλυψε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν άμεσα αλλά με διαφάνεια. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος θα μειωθεί στους δύο μήνες από έως και τρία χρόνια που έφτανε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως “βασική αρχή της νέας κινητικότητας είναι η ελευθερία στους εργαζόμενους να κάνουν τις επιλογές του. Η λογική του συστήματος είναι ότι ο υπάλληλος δεν θα είναι φυλακισμένος στον χώρο εργασίας του. Στόχος είναι να έχουν όλοι το δικαίωμα συμμετοχής και δεν θα υπάρξουν στεγανά”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας λόγο για ένας πλαίσιο “κινητικότητας αναγκών”.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως :

*Η κινητικότητα μεταξύ φορέων αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων και θα έχει πλήρως εθελοντικό χαρακτήρα.

* Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα θα έχει την μορφή απόσπασης του υπαλλήλου με προσωρινό χαρακτήρα για την κάλυψη αναγκών.

* Θα παρέχονται κίνητρα σε όσους επιλέξουν παραμεθόριες περιοχές και νησιά. Τα κίνητρα θα έχουν σχέση με την μισθολογική και την βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Η αποκάλυψη ήρθε σήμερα από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνεργασία που έχει ξεκινήσει ήδη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε -πέρα από τα προβλεπόμενα βαθμολογικά κίνητρα- να επιτευχθούν και μισθολογικά στο μέλλον για τις θέσεις που προαναφέραμε.

*Μετά το διορισμό ή τη μετάταξη στη νέα θέση θα προβλέπεται υποχρέωση παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τρία χρόνια).

Στο νέο κύμα ” κινητικότητας” στο δημόσιο θα μετέχουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, πλην ορισμένων τομέων ( Υγείας και Πρόνοιας, οι ένστολοι και οι δικαστικοί λειτουργοί).

Ωστόσο, χρήση του νέου πλαισίου μετακινήσεων μπορούν να κάνουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία (εξαιρούνται, δηλαδή, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό).

Θα επιτραπούν, όμως, μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Και για αυτούς θα ισχύουν οι διατάξεις για την ενδοϋπουργική κινητικότητα.

Ακόμη θα επιτρέπονται αποσπάσεις για συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί σε υπηρεσία άλλου νομού κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αποσπάσεις εκτός νομού Αττικής. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Μετά τη διετία θα επανεξετάζεται ενδεχόμενο αίτημα παράτασης της απόσπασης.

Το νέο σύστημα κινητικότητας δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, εάν ένα εκπαιδευτικός θέλει να μεταφερθεί σε θέση (για παράδειγμα) διοικητικού υπαλλήλου, θα έχει αυτήν την δυνατότητα.

Σχετικά με τους φορείς και επιχειρήσεις των δήμων, το προσωπικό θα μπορεί να μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας -όμως- την “προσωπική διαφορά” στον μισθό του. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.

Θα συσταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διενέργεια του προγράμματος κινητικότητας.