Ελλάδα

Σφοδρές αντιδράσεις για την αποτυχημένη επένδυση στον ΔΕΣΦΑ

  • newsroom


Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν στον πολιτικό χώρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν στον πολιτικό χώρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Όπως σημειώνεται από μέλη της αντιπολίτευσης, η Αθήνα άφησε τους Αζέρους και τους Ιταλούς επενδυτές να αποχωρήσουν από την επένδυση την ώρα που οι άνεργοι ολοένα και πληθαίνουν και τα ταμεία της χώρας έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από έσοδα, που αν δεν έρθουν από επενδύσεις θα επιχειρηθεί να έρθουν από νέους δυσβάσταχτους φόρους και νέες περικοπές σε συντάξεις.

Σκρέκας: Η ανίκανη κυβέρνηση τίναξε στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Επίθεση στην Κυβέρνηση για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «τινάζει στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ», καλώντας την να αφήσει τα ηνία της χώρας.

«Την ώρα που η ανεργία φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, την ώρα που τα δημόσια ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που η Κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους δισεκατομμυρίων και η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή την ώρα η μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ, που αφορά στη συμφωνημένη από το 2014 αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τινάζονται στον αέρα από την ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», αναφέρει ο κ. Σκρέκας και προσθέτει: «Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι αυτή η ακατάλληλη Κυβέρνηση μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα; Πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η Ελλάδα θα βγει από τον αναγκαστικό δανεισμό; Πρέπει να φύγουν τώρα. Όσο περισσότερο μένουν κάνουν κακό στη χώρα».

Μανιάτης: Η κυβέρνηση δυναμιτίζει μία στρατηγική σχέση συνεργασίας

Ο υπεύθυνος της Κ.O. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια ακόμη βόμβα στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας από την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Ένα ηχηρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς επενδυτές.
Προφανώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτιμά να πληρώνουν τα σπασμένα τους οι συνταξιούχοι κι οι φορολογούμενοι αντί να αξιοποιεί τα πάνω από 3 δις € που θα εισέρρεαν στην εθνική οικονομία ως άμεσα έσοδα κι ενεργειακές επενδύσεις.
Δυναμιτίζουν μία στρατηγική σχέση συνεργασίας για την υλοποίηση του νότιου ενεργειακού διαδρόμου και την εθνική στρατηγική για τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Ένα όραμα, το οποίο πολεμούσαν ως αντιπολίτευση και υποσκάπτουν τώρα ως Κυβέρνηση.
Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει έρθει ούτε ένας νέος επενδυτής. Αντί να προσελκύσουν νέους, διώχνουν και όσους έχουν εμπιστευτεί τη χώρα πριν αυτοί αναλάβουν τις τύχες του τόπου.
Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα είναι να φύγουν τώρα.»

Θεοχάρης: Ο επαναστατικός παράδεισος της κυβέρνησης

Την ώρα που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις, νέα κεφάλαια και άνοιγμα αγορών για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση συνεχίζει να ζει στον «επαναστατικό της παράδεισο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης και συνεχίζει:
«Ξεχνά τους 1 εκατομμύριο ανέργους και εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει την πολυτέλεια να διώχνει επενδυτές. Προηγήθηκε η ακύρωση της επένδυσης από το Κατάρ – για την οποία ακόμα δεν έχει δοθεί σοβαρή κυβερνητική απάντηση – και σειρά είχε πλέον η ΔΕΣΦΑ.
Φαίνεται ότι ούτε η αντικατάσταση του κ. Σκουρλέτη από τον κ. Σταθάκη μπόρεσε να αποσοβήσει το ναυάγιο που οι ατυχείς χειρισμοί του προηγούμενου υπουργού είχαν ήδη δρομολογήσει.
Αλήθεια, γιατί ενώ θα μπορούσε με μια απλή τροπολογία να καταργήσει τη ρύθμιση Σκουρλέτη μέχρι και χθες, δεν το έπραξε;
Από το βήμα του κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση της αποχώρησης των Αζέρων και των Ιταλών, αναφέρθηκα στον κίνδυνο να αποχωρήσουν οι επενδυτές από τη ΔΕΣΦΑ. Και υπογράμμισα πως για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, γρήγορη και αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης, σταθερό νομικό και κανονιστικό περιβάλλον, μειωμένη γραφειοκρατία, έλλειψη διαφθοράς, μειωμένοι φόροι και κόστη και έλλειψη οικονομικών εκπλήξεων. Προϋποθέσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εμμονών και των ιδεοληψιών της φοβάμαι ότι ούτε καν γνωρίζει.
Ειδικά η περίπτωση της ΔΕΣΦΑ – SOCAR μας υπενθυμίζει πως οι επενδυτές προσελκύονται και από ένα όγδοο χαρακτηριστικό. Από σοβαρές, ειλικρινείς και προσηλωμένες στην οικονομική ανάπτυξη κυβερνήσεις. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον ανοίγει μια τρύπα 180 εκ στο στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, τίθεται σε κίνδυνο η αξιολόγηση, και το χειρότερο είναι ότι η ΔΕΣΦΑ δε θα γλυτώσει την ιδιωτικοποίηση. Απλώς η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή με νέο διαγωνισμό.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέδειξε για πολλοστή φορά πως είναι επικίνδυνη και αμετανόητα ανεύθυνη μπροστά στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.
Εκτός και αν ο πρωθυπουργός στην μακρινή Κούβα όπου βρίσκεται κατάφερε να βρει επενδυτές από τον Ισημερινό, την Βολιβία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα και μας το κρατάει για έκπληξη», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.