Ελλάδα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κριτική σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

  • newsroom


Κριτική για το προσφυγικό σε ήπιους τόνους, αλλά με σαφείς υποδείξεις, απευθύνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Μπότσεκ, μετά από διερευνητική αποστολή στις δύο χώρες

Κριτική για το προσφυγικό σε ήπιους τόνους, αλλά με σαφείς υποδείξεις, απευθύνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Μπότσεκ, μετά από διερευνητική αποστολή στις δύο χώρες.

Η έκθεση του Τόμας Μπότσεκ δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Στρασβούργο. Για την Ελλάδα, ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού επικρίνει κυρίως την έλλειψη καταλυμάτων, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό, την Ειδομένη και τη Χίο, όπου, όπως αναφέρει, οι αρχές «έχουν χάσει τον έλεγχο», την έλλειψη μεταφραστών και πληροφόρησης για τους πρόσφυγες, παρότι πρόκειται να υποβληθούν σε περίπλοκες νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παροχή ασύλου, καθώς και την ελλιπή πρόσβαση των παιδιών τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σημειώνει μάλιστα ότι μερικά σχολεία δημιουργούν προβλήματα ζητώντας έγγραφα, τα οποία δεν προβλέπονται από τον νόμο.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν παραλείπει να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους εθελοντές, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες ώστε να προσφέρουν «φιλοξενία»- αναφέρει μάλιστα τη χαρακτηριστική αυτή ελληνική λέξη στο αγγλικό κείμενο της έκθεσης. Όσο για τη γενικότερη στάση του πληθυσμού, ο Τόμας Μπότσεκ σημειώνει ότι οι περισσότεροι αντιδρούν είτε θετικά είτε αδιάφορα στην παρουσία των προσφύγων. Αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι η έλλειψη αρνητικών αντιδράσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι η άφιξη των προσφύγων αντιμετωπίζεται ως προσωρινό φαινόμενο. Όλοι οι συνομιλητές του, επισημαίνει ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, «εξέφρασαν ανησυχίες για το τι θα συνέβαινε εάν ο τοπικός πληθυσμός συνειδητοποιούσε ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν (στην Ελλάδα)».

Κριτική για push-backs και κακομεταχείριση

Στην ΠΓΔΜ ο Τόμας Μπότσεκ σημειώνει κυρίως τις επανειλλημμένες καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων από συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και για απωθήσεις, τα αποκαλούμενα push-backs, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες. Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό Ταμπανόβτσε, όπου μάλιστα οι μισοί από τους διαμένοντες είναι παιδιά. «Αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τί θα συμβεί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι, όσο βρίσκονται στη χώρα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν κατάλληλες συνθήκες διαμονής» τονίζει ο Τόμας Μπότσεκ.

Πηγή: Deutsche Welle

Απόρρητο Απόρρητο