Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το θέμα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Την ίδια ώρα παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, περί κάλυψης από τον πρωθυπουργό, υπάρχει σιωπή για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την Εκκλησία, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο στις 3 Οκτωβρίου στον αγιασμό της Βουλής.

Αντίθετα ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος από την Τρίπολη όπου βρέθηκε την Κυριακή είπε ότι η Εκκλησία ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες για τη Δημοκρατία ενώ για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει και ενδοκυβερνητική κόντρα καθώς σε δηλώσεις του το πρωι της Δευτέρας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ως «ρατσιστικές και άδικες».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:30 την Τετάρτη με τον Πάνο Καμμένο.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζητά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επιπλέον ο κ. Φίλης, εμφανίζεται ως αποφασισμένος να εμμείνει στις αλλαγές που προωθεί στα Θρησκευτικά ενώ υπενθυμίζει το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κύκλοι της Εκκλησίας λένε, πάντως, σε σχέση με το γεύμα ότι συζητήθηκε το μόνο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ερωτηθείς από το protothema.gr o εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, τόνισε ότι: «Αντί να υβρίζει και να συκοφαντεί την Εκκλησία καλό είναι ο κ. Φίλης να ενημερωθεί για την κομβική και διαχρονική συμβολή της στους αγώνες τους Έθνους. Και αντί να κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα, καλό είναι να ξαναδιαβάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του περασμένου Μαρτίου, όπου γινόταν λόγος για διάλογο με τρεις κόκκινες γραμμές, υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ορθόδοξος χαρακτήρας και τήρηση ωρών διδασκαλίας».

Και τόνισε ότι «η απόφαση της Ιεραρχίας είναι ομόφωνη. Δηλαδή υπέρ αυτής τάχθησαν και οι κατά τον κ. Φίλη ακραίοι και οι μετριοπαθείς Ιεράρχες. Η Ιεραρχία είναι ενωμένη υπό τον πρόεδρό της. Ας το γνωρίζει καλά ο κ. Φίλης». Σε ερώτηση για υπαναχώρηση λόγω του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Κονιδάρης τόνισε: «Πού βλέπει ο κ. Φίλης αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή μήπως επιχειρεί να κατασκευάσει μία τέτοια αντιπαράθεση βάζοντας τις ιδεοληπτικές του εμμονές πάνω από το εθνικό συμφέρον. Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει κανείς όταν επιδιώκει τον διχασμό;».

Ο υπουργός, πάντως, επικοινώνησε με στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβει την απάντηση ότι έως τη σύγκλιση της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου δεν προβλέπεται να γίνει συνάντηση.

Η πρώτη συνέντευξη Φίλη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr