Με μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στην ανακούφιση των αγροτών από το ενεργειακό κόστος και στην πρόσβαση σε φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, απαντά η κυβέρνηση στα οξυμένα πνεύματα του αγροτικού κόσμου που κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του και «ζεσταίνεται» για νέα μπλόκα.

Η εξειδίκευση των μέτρων προβλέπεται να γίνει αύριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», που έχει ήδη ανακοινωθεί και αποτελεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα αυτό, προβλέπεται να ενταχθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ομάδες αγροτών και όσοι παραγωγοί βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).

Μέσω του προγράμματος θα καλυφθούν, εκτός από τις ενεργειακές ανάγκες των συγκεκριμένων αγροτικών ομάδων, και εκείνες των Δήμων, των Περιφερειών και των επιχειρήσεών τους, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’, οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Μέσω του προγράμματος η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Ως εναλλακτικό σχέδιο έχει εξεταστεί ακόμη και η δημιουργία ενός αντίστοιχου προγράμματος «Απόλλων” αποκλειστικά για αγρότες».

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema