Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας 175, στην Αθήνα που ξεκλείδωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για να εισέλθουν οι ασθενείς, καθώς απουσίαζαν και οι τρεις φαρμακοποιοί που είχαν τα κλειδιά, συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τέσσερα χρόνια λειτουργίας.
Το κλίμα που επικρατούσε τον Φεβρουάριο του 2020 στην παράδοσή του, ενός νέου και σύγχρονου σε υποδομές και προσωπικό, φαρμακείου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα στους πλέον ευάλωτους, στους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους βαρέως πάσχοντες, δεν ήταν πανηγυρικό. Τα φαρμακεία ήταν δεκάδες – συνολικά 34 τότε- αλλά οι ουρές της ντροπής σχηματίζονταν καθημερινά έξω από αυτά.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών και τη διανομή των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές και να μειωθεί η ταλαιπωρία.
Ο όγκος των ασθενών και οι αυξημένες ανάγκες
Ο εφετινός Φεβρουάριος βρίσκει τα φαρμακεία του ασφαλιστικού Οργανισμού σε μία δίνη αλλαγών, με γνώμονα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των περίπου 130.000 ασθενών που απευθύνονται κάθε μήνα σε αυτά για το ακριβό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φάρμακό τους. Το 2020 οι ασθενείς που εξυπηρετούνταν ήταν περίπου 85.000.
Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται συνολικά 3.246 κωδικούς Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), από τους οποίους διακινούνται περίπου 1.500 ανά έτος. Τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά και αφορούν σε ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες και αρκετές φορές χρόνιους ασθενείς. Ενδεικτικά, το 2023 εκτελέστηκαν περισσότερες από 3,6 εκατ. συνταγές για τα 1.500 σκευάσματα της κατηγορίας ΦΥΚ, με το 40% αυτών στην Αττική.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr