Τις διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης με τη Μυτιληναίος για τη αναβάθμιση του εξοπλισμού,  επισπεύδει η βλάβη που προκλήθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ και προκάλεσε τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε Αττική και Πελοπόννησο την περασμένη Κυριακή.

Η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που εγκαταστάθηκε το 1972 και 1986 αντίστοιχα και αφορά τόσο τον μετασχηματιστή, όσο και το διακόπτη του ΚΥΤ, έχει ανακηρύξει προσωρινό μειοδότη την Μυτιληναίος από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ χρειάζεται για να προχωρήσει, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται εντός των ημερών. Xθες μάλιστα παραδέχτηκε ότι από το 2018 προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών.

Ωστόσο οι προσφυγές κατά του διαγωνισμού οδήγησαν στον εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος και έτσι η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Από τις ανακοινώσεις όμως του Διαχειριστή γίνονται αντιληπτά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το δίκτυο λόγω της παλαιότητάς του, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο αποτελεί κομβικό σταθμό του συστήματος ηλεκτροδότησης και διασυνδέει την Πελοπόννησο με την  Αττική. Το πρόσφατο συμβάν αποδίδεται σε ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα του αυτομετασχηματιστή και σε αδυναμία λειτουργίας του διακόπτη.

Ο εκσυγχρονισμός του είναι ένα σημαντικό βήμα όμως για τη θωράκιση του δικτύου υψηλής τάσης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροδότησης, είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ και η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης (στα 400 kV από 150 kV), καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του ΚΥΤ στο Ρουφ προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι, ισχυροί κόμβοι στο Λεκανοπέδιο αντίστοιχοι με το ΚΥΤ Κουμουνδρούρου και το ΚΥΤ Παλλήνης.

Όπως υποστηρίζεται, η ασφάλεια του συστήματος της Πελοποννήσου θα γίνει όταν θα ολοκληρωθεί ο Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά), συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Μόνο τότε, σε περίπτωση ανάλογης σοβαρής βλάβης στην Αττική δεν θα κινδυνεύει να επηρεαστεί το σύστημα της Πελοποννήσου.

Η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου,  περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), καθώς και την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος και αυτεπαγωγών αντιστάθμισης.

Οι επενδύσεις για την ανάταξη του δικτύου του διαχειριστή εντάσσονται στο πενταετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού (Renovation Plan), συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, με  σταδιακές αντικαταστάσεις παλαιωμένων στοιχείων του εξοπλισμού. Ενδεικτικά για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Διαχειριστής ανακοίνωσε χθες ότι μετά το συμβάν και έως ότου παραληφθεί και εγκατασταθεί ο νέος αυτομετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου εντός τριμήνου, θα διασφαλιστεί, χωρίς διαταραχές για τους καταναλωτές, η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς με κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή φορτίων και παραγωγής. Σε αυτό θα συνδράμει η συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ και την Κόρινθος Power.

Διαβάστε ακόμη:

Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι δύο μεγάλες καταστροφές που προβλέπει μετά την πανδημία

Επιταχύνονται οι πληρωμές στις τουριστικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας – Απόφαση Θεοχάρη

Νέα μέτρα λόγω της διασποράς στην Αττική – Πάμε για πιο σκληρό lockdown