Η Ευρώπη «έβραζε σαν καζάνι» το καλοκαίρι του 2022, με τις πυρκαγιές, την ξηρασία και τον πολύνεκρο καύσωνα να αναδεικνύουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η υφήλιος.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών, το θερμόμετρο φαίνεται πως συνεχίζει να κινείται ανοδικά. 

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως ο μέσος όρος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι στη χώρα θα κυμαίνεται κατά 1 με 6 βαθμούς υψηλότερα μέχρι το 2070, ενώ θα είναι 60% ξηρότερος.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού τον περασμένο Μάιο, «υπάρχει 98% πιθανότητα πως τουλάχιστον ένα από τα 5 επόμενα έτη αλλά και το σύνολο όλης της 5ετίας, θα είναι τα θερμότερα στα ιστορικά».

Οι επιπτώσεις μίας κυριολεκτικά θερμής υφηλίου είναι πολλαπλές, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπων αλλά και την εργασία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Institution of Mechanical Engineers (IMechE), οι εργαζόμενοι πρόκειται να επηρεαστούν σημαντικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η θερμική άνεση των εργαζομένων είναι πολύ σημαντική στον εργασιακό χώρο. Εάν δεν επιτευχθεί, το ηθικό, η παραγωγικότητα, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων ενδέχεται να επιδεινωθούν σημαντικά», σημείωσαν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως «υπάρχει πληθώρα σεναρίων εκτός από την κούραση και την έλλειψη συγκέντρωσης λόγω των βαρέων καθηκόντων τα οποία καλούνται να πραγματοποιήσουν όπως την πρόκληση ατυχημάτων λόγω μειωμένης προσοχής. Παράλληλα, η υπερθέρμανση επηρεάζει και τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και τα ίδια τα κτίρια, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο την εθνική όσο και τη διεθνή οικονομία».

Δεν είναι, όμως, μόνο το IMechE το οποίο προειδοποιεί όσον αφορά τις δυσκολίες τις οποίες πρόκειται να δημιουργήσει ένας θερμότερος πλανήτης. To 2019 η International Labour Organization (ILO) παρουσίασε έρευνα βάσει της οποίας «οι οικονομικές απώλειες λόγω της υπερθέρμανσης στην εργασία αναμένεται πως άγγιξαν τα $280 δισ. το 1995. Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα $2,4 τρισεκατομμύρια το 2030, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες».

Ποιοί τομείς θα επηρεαστούν

Η έρευνα αυτή ανέδειξε και τους τομείς οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους της γεωργίας και των κατασκευών θα επηρεαστούν κατά 60% και 19% αντίστοιχα, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Βάσει του ILO «το φαινόμενο του θερμικού στρες δημιουργείται όταν ο άνθρωπος θερμαίνεται τόσο πολύ που επηρεάζεται ψυχολογικά».

Άλλες θέσεις απασχόλησης οι οποίες βασίζονται στην εξωτερική, πολλές φορές χειρωνακτική, εργασία όπως αυτή στις μονάδες διύλισης πετρελαίου, χημικών και φυσικού αερίου θα επηρεαστούν σημαντικά, αφού οι εργαζόμενοι είναι παράλληλα αναγκασμένοι να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό ο οποίος περιορίζει την κίνησή τους και αυξάνει την θερμοκρασία τους.

Οι βιομηχανικές μονάδες αποτελούν άλλο ένα σημείο ανησυχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του ερευνητή του IMechE, Τομ Φοξ, στο CNBC,  «τα κτίρια αυτά συνήθως δεν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύουν από τις αυξημένες θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι ακραίες. Οι μεγάλοι χώροι αυτοί είναι, επίσης, πολύ δύσκολο να ψυχθούν παθητικά. Επιπροσθέτως, ο κλιματισμός μπορεί, μεν, να είναι κάτι το αναμενόμενο στα γραφεία αλλά οι μονάδες αυτές δεν έχουν τόσο καλό κλιματισμό, ενώ σε ορισμένες χώρες με εύκρατο κλίμα όπως η Βρετανία, ο κλιματισμός δεν έχει προβλεφθεί στην κατασκευή των ακινήτων».

H αντιμετώπιση του προβλήματος

Η όλη κατάσταση φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη. Προς το παρόν, το κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η προετοιμασία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Αυτό, σύμφωνα με το IMechE «θα συμπεριλαμβάνει αλλαγές στον σχεδιασμό των κτιρίων, των υποδομών και άλλων συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας, της εκπαίδευσης, της ξεκούρασης και των λοιπών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων».

Ο οργανισμός ανέφερε, παράλληλα, πως αναζητά νέες κατευθυντήριες όσον αφορά την επίδραση της ζέστης στους εργαζομένους, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις εταιρείες με την αναβάθμιση των χώρων εργασίας τους.

Σύμφωνα με το στέλεχος του IMechE, Λόρα Κεντ, «θα είναι δύσκολο για να τεθεί μία ανώτατη θερμοκρασία, δεδομένων των διακυμάνσεων σε ό,τι αφορά την χρήση προσωπικών μέτρων προστασίας, των εργασιακών συνθηκών και του φόρτου εργασίας αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις οδηγίες τους».

Σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πλάνα τα οποία θα απαγορεύσουν την εργασία κατά τη διάρκεια των υπερβολικά θερμών ημερών. Τον περασμένο Μάιο, για παράδειγμα, η Υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, ανήρτησε tweet σύμφωνα με το οποίο «η διεκπαιρέωση ορισμένων εργασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απαγορευτεί».

Διαβάστε ακόμη

Άντριου Μπέιλι (ΒοΕ): «Όχι» σε στόχο πληθωρισμού άνω του 2%

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεπεράσει τον στόχο των 66.000 ελέγχων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο και οι προτεραιότητές του για την τετραετία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ