Ενέργεια

Άνω κάτω στη Ν. Αφρική με τα ενεργειακά σχέδια των Τούρκων

  • newsroom


Προς ακύρωση ο διαγωνισμός με προσωρινή ανάδοχο την Karpowership

Οι περιπέτειες που συνοδεύουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Karpowership συνεχίζονται. Τον περασμένο μήνα ήταν ο Λίβανος, όπου η τουρκική εταιρεία καλύπτει περίπου το 1/4 των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, και η οποία αποφάσισε να κατεβάσει τους διακόπτες, καθώς, όπως υποστηρίζει, το κράτος της οφείλει πάνω από 100 εκατ. δολ. Παράλληλα, όμως, έχει μπλέξει και σε δικαστική διαμάχη καθώς κατηγορείται για πρακτικές διαφθοράς, ενώ έχει εκδοθεί και ένα πρόστιμο 25 εκατ. δολ. σε βάρος της.

Το τελευταίο μεγάλο σχέδιο της Karpowerhip ήταν να «κατακτήσει» τη Νότια Αφρική, καθώς η χώρα υποφέρει από τις συχνές διακοπές ρεύματος και το προβληματικό δίκτυο. Σε πρώτη φάση τα κατάφερε, αφού αναδείχθηκε προτιμητέος ανάδοχος στο μεγάλο διαγωνισμό για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέσω των ειδικών πλοίων της για την παροχή 1.220 MW.

Οι αντιδράσεις ήρθαν αρχικά από κρατικές εταιρείες κοινής ωφέλειας που κατηγόρησαν την Karpowerhip ότι σχεδιάζει να επιβάλει υπερβολικές χρεώσεις. Στη συνέχεια υπήρξαν «φωνές» από πολλές άλλες πλευρές, είτε ανταγωνίστριες εταιρείες, είτε περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ, -και εδώ-, άρχισαν να διακινούνται κατηγορίες περί διαφθοράς, με το όλο θέμα να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις.

Τώρα η Karpowerhip βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίδραση της DNG Energy που θεωρεί ότι εκείνη έπρεπε κανονικά να νικήσει τον διαγωνισμό. Η DNG Energy έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής και απειλεί να τινάξει στον αέρα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τις συμφωνίες που εξασφάλισε η τουρκική εταιρεία.

Η μεγάλη αντίπαλος έχει προτείνει την αντικατάσταση της Karpowership για να επιλυθεί επειγόντως η δικαστική υπόθεση και να δοθεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.

Η DNG ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών στιγματίστηκε από διαφθορά, ισχυρισμός που απορρίφθηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Karpowerhip.

«Λόγω της εμπιστευτικότητας, η οποία επιδιώκει να προστατεύσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η DNG πιστεύει ότι οι πληροφορίες, οι οποίες είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, δεν παρέχουν πλήρη εικόνα μέχρις ότου το δικαστήριο μας επιτρέψει να αποκαλύψουμε όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο Nto Rikhotso, εκπρόσωπος της DNG.

Εκτός από την δικαστική εμπλοκή με την DNG, το σχέδιο της Karpowerhip αντιμετωπίζει και άλλα εμπόδια, καθώς ένας άλλος επιχειρηματικός όμιλος της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι ο υπουργός Μεταφορών της χώρας δεν μπορεί να υποχρεώσει την εθνική λιμενική αρχή να επιτρέψει στις πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας της Karpowership να αγκυροβολούν στα λιμάνια της χώρας. Η Karpowership ανέθεσε τώρα σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία να συντάξει μια αντίθετη έκθεση, ενώ σε όσους αντιδρούν προστέθηκαν και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το σήριαλ, όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεγάλη συνέχεια…