Κάτω από από τα 55 ευρώ ανά τόνο έπεσε για πρώτη για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον ήπιο καιρό και την αλματώδη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μειώνουν τη ζήτηση για άδειες ρύπανσης.

Αυτό επεκτείνει την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων άνθρακα αναφοράς κατά περισσότερο από 30% μέχρι στιγμής φέτος. Πρόκειται για μια πτώση που αντιστρέφει τις πολυετείς προσδοκίες ότι η τιμή άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αυξηθεί μόνο καθώς το μπλοκ αυξάνει τους κλιματικούς στόχους του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν έως και 5,3% το πρωί της Δευτέρας 19/2 στα 54,17 ευρώ τον τόνο στο χρηματιστήριο ICE Endex, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί. Το ανοικτό ενδιαφέρον για δικαιώματα προαίρεσης ότι ο άνθρακας θα πέσει κάτω από τα 50 ευρώ έχει εκτοξευθεί φέτος σε περισσότερα από 10.000 τεμάχια, ένα επίπεδο σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από αυτό στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο βετεράνος διαχειριστής hedge fund Per Lekander δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι οι άδειες θα πρέπει να αξίζουν μόλις 35 ευρώ τον τόνο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επιστρέψουν στην αγορά 50.000 κλειστά σπίτια

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τι θα πρέπει να δηλώσουν και να πληρώσουν

Ποιο ελληνικό νησί είναι στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ