Η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση του κόστους κατασκευής και του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του μεγάλου project της αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας ήρθε κατά κάποιο τρόπο να δώσει και το τυπικό εναρκτήριο λάκτισμα σε ένα έργο που θα έπρεπε να λειτουργεί αρκετά χρόνια τώρα.

Ισχύει βέβαια και εδώ το «κάλιο αργά παρά πότε», όσο κι αν στην προκειμένη περίπτωση το «αργά», που συνέβη χωρίς καμία ευθύνη του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο, καθώς το συγκεκριμένο έργο θα είχε συμβάλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στη «θωράκιση» του ενεργειακού συστήματος.

Από την ώρα, πάντως, που έγινε αντιληπτή η στρατηγική σημασία του, την τελευταία διετία, οι διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα και κάπως έτσι επιτέλους κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες τον Οκτώβριο του 2022.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ δόθηκε η τελική έγκριση του προϋπολογισμού ύψους 646.303.779,99 ευρώ και του χρονοδιαγράμματος κατασκευής, που υπέβαλε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε., με βάση το οποίο η ολοκλήρωση του έργου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2025 και η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2026.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν και από τη ΡΑΕ οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις για τη μεταβίβαση των αδειών αποθήκευσης του project προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε., θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, που συστάθηκε για αυτό το σκοπό.

Ένα έργο- «στοίχημα»

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα και μάλιστα υψηλότατης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ταυτόχρονα βέβαια είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» για τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που υπεραμύνθηκε αυτής της τεχνολογίας εδώ και μια δεκαετία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο project χαρακτηρίστηκε ήδη από το 2013 Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή καθαρής ενέργειας υπολογίζεται σε 816 GWh.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2022 εκδόθηκε η απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στον Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησε η εντολή εκταμίευσης 100 εκατ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ως προκαταβολή της ενίσχυσης συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα πολυεπίπεδα οφέλη, πέρα από την τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (1.000 κατά την κατασκευή και 60 μόνιμων κατά τη λειτουργία), το Σύστημα της Αμφιλοχίας και όσα ακολουθήσουν θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ενισχύοντας έτσι την προοπτική ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, αλλά και ανάδειξής της, μαζί με τις διασυνδέσεις, σε «φυσική μπαταρία» για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΝΕΡΓ προωθεί το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ δρομολογεί αντίστοιχα έργα στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται νέος «σεισμός» στα κρυπτονομίσματα (γράφημα)

Οι τέσσερις καταλύτες που συντηρούν το τραπεζικό «ράλι» στο Χρηματιστήριο

Ο Καραμανλής (Ραφήνα) και οι θαυμαστές του, η πασαρέλα της Wade Adams, η οικογένεια Heineken στην Αθήνα, ο Ηλιόπουλος και οι ανιματέρ