Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο παραγωγής ενέργειας Cirata ισχύος 192 MWp, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo, θα τροφοδοτήσει 50.000 σπίτια και θα αντισταθμίσει 214.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το project αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία της Ινδονησίας PLN και την Abu Dhabi Future Energy Company-Masdar.

Χτισμένο σε οικόπεδο 250 εκταρίων της δεξαμενής Cirata αναμένεται να παράγει περίπου 300 GWh/έτος και είναι το πρώτο πλωτό ηλιακό έργο της Masdar στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Εκτός από το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο στην Ινδονησία, είναι επίσης το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που κατασκευάστηκε σε δεξαμενή υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάθος νερού 100 μέτρα.

Τις ηλιακές εγκαταστάσεις έχει προμηθεύσει η κινεζική εταιρεία Sungrow FPV και διαθέτουν μπλοκ αγκύρωσης υψηλού φορτίου προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας του έργου.

Ο Sultan Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ και πρόεδρος της Masdar, τόνισε: «Τα εγκαίνια αυτής της πλωτής ηλιακής φωτοβολταϊκής μονάδας στο Cirata είναι απόδειξη του πρωτοποριακού έργου και του καινοτόμου πνεύματος της Masdar αλλά και της δύναμης της συνεργασίας μας».

Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας, Arifin Tasrif, δήλωσε: «Το Cirata Floating PV είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών, δηλαδή της Ινδονησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην οποία συμμετέχουν οι PLN και Masdar. Η λειτουργία του Cirata Floating PV, ελπίζουμε ότι θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα ενθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία ως λύση για περιορισμένη γη στην ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας, όπως η Ινδονησία που έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών. Μόλις λίγες μέρες πριν από την COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι συναρπαστικό να βλέπουμε απτή πρόοδο στην περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας των ΑΠΕ, καθώς επιδιώκουμε συλλογικά να κινητοποιηθούμε για την κλιματική αλλαγή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Masdar και η PLN Nusantara Power (PLN NP) υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη της Φάσης ΙΙ του Cirata με πρόσθετη χωρητικότητα έως και 500 MW, μετά από μια σχετική ρύθμιση που αύξησε το τμήμα του ταμιευτήρα που μπορεί να καλυφθεί, για χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μέγιστο ποσοστό 20%.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές στο φορολογικό (Χάρη… έχεις μνμ), η Έφη μετράει την έξοδό της, το ντέρμπι για το Champions League και η οργή του δημάρχου Λουτρακίου

Υπό την προστασία του Ιδρύματος Vodafone τα πολύτιμα δάση των ελληνικών θαλασσών (pic)

Αντικειμενικές: «Άκυρο» σε δήμους που ζητούν μείωση τιμών – Δυσκολίες στην ένταξη νέων περιοχών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ