Προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ για επενδύσεις σε data center έχει χορηγήσει ήδη ο ΑΔΜΗΕ, την ώρα που στην ουρά βρίσκονται νέες αιτήσεις για επιπλέον 300 μεγαβάτ με το ανεπίσημο ενδιαφέρον να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η έκρηξη των κέντρων δεδομένων που αποτελούν το νέο trend στον κόσμο της τεχνολογίας και τoυ ΑΙ, έχει πάρει διεθνώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι σχεδιάζει να αναστήσει το άλλοτε ενεργειακό κέντρο στην Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας μια κοιλάδα data center που θα προσελκύσει ισχυρούς μνηστήρες είναι το επιστέγασμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχώς μεγαλώνει και έχει φέρει ήδη στην χώρα μας διεθνείς παίκτες όπως η Microsoft, η Google, η data4, η Digital Realty, κ.α. με τους περισσότερους εξ’αυτών να έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν τους φιλόδοξους σχεδιασμούς τους.
Στις 8 Απριλίου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο data center της Digital Realty στην περιοχή της Κρήτης, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα (και ακολουθεί το δεύτερο από τα τρία) ενώ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι επενδύσεις των άλλων παικτών της αγοράς όπως της Data4, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρώτο data center στην περιοχή της Παιανίας έχοντας στα άμεσα σχέδιά της την κατασκευή δύο επιπλέον.
Χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι παίκτες που ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλον στην αγορά, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, ως μέλος της κοινοπραξίας Gemini με τη Sevrefarm, η οποία όπως λέγεται έχει μπει ήδη στα ραντάρ πολυεθνικών κολοσσών για να αξιοποιήσουν τις υποδομές που θα αναπτύξει στον Άγιο Στέφανο.
Τα σύννεφα
Όμως αυτή η επανάσταση γύρω από τα κέντρα δεδομένων δεν είναι στρωμένη με ρόδα και υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες, τα οποία ανέλυσαν χθες τόσο ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όσο και τα στελέχη του κλάδου στο 6ο POWER & GAS FORUM του energypress.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι η ανάπτυξη των data center αποτελεί μια πρόκληση για τους διαχειριστές, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι οι καταναλώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για απαιτητικά φορτία και συγχρόνως για μια κρίσιμη υποδομή όπου η απώλεια ηλεκτρικής τροφοδοσίας ενέχει πολλούς κινδύνους ακόμη και εθνικής ασφάλειας.
Στα πρόσθετα χαρακτηριστικά είναι ότι τα φορτία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εκδηλώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως πέριξ της Αττικής ( μόνο σε μια περίπτωση έχουν χορηγηθεί όροι σύνδεσης στην Κορινθία) όπου το δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει αυτές τις καταναλώσεις καθώς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με την τροφοδότηση υψηλών καταναλώσεων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που παρουσιάζουν πλεόνασμα ενέργειας. Εάν συνυπολογιστεί όπως αναφέρθηκε χθες ότι η αιχμή του φορτίου είναι για κάποιες ώρες το χρόνο γύρω στα 11 γιγαβάτ, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μεγάλο μέγεθος που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Ως εκ τούτου απαιτείται σχεδιασμός και κατασκευή νέων δικτύων, όπως σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Digital Realty κ. Αλέξανδρος Μπεχράκης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ εξήγησε πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει αποκέντρωση σε όλα τα επενδυτικά σχέδια καθώς τα κέντρα δεδομένων πρέπει να είναι κοντά στις πόλεις. «Δεν προέκυψε αυτό μόνο για την Ελλάδα καθώς τα μεγαλύτερα data center της Ευρώπης είναι Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Μασσαλία. Οι λόγοι είναι ότι τα data center εξυπηρετούν κάποιο σκοπό που είναι να είναι κοντά στους τελικούς χρήστες ώστε να έχουν καλύτερη η εμπειρία χρήσης. Για αυτό και τα κέντρα δεδομένων αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να είναι μακριά από τα αστικά κέντρα».
Η εταιρεία, είναι ένας από τους παλιότερους παίκτες στην ελληνική αγορά έχοντας επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στα data center Athens 1,2,3 που λειτουργούν, το 4 που είναι σε κατασκευή για να μπει σε λειτουργία μέχρι τέλος του χρόνου και την Κρήτη όπου ανοίγει στο Ηράκλειο τις επόμενες μέρες. «Είμαστε εδώ και σε εποχές που δεν ήταν της μόδας τα data center. Ωστόσο υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν είναι επαρκές και παραμένει παρωχημένο. Θα θέλαμε ιδανικά να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πόσα μεγαβάτ θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα και πόσα μεγαβάτ τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αυτό δεν υπάρχει. Πρέπει να μπούμε σε μία ουρά και να περιμένουμε». Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε το παράδειγμα της Κρήτης λέγοντας ότι σχεδιάζανε πέντε χρόνια ένα σχετικά μικρό κέντρο δεδομένων αλλά στρατηγικό όταν το ίδιο το χτίσιμο είναι οκτώ μήνες.
Αλαλούμ πλαισίου
Ο διευθυντής του ΑΔΜΗΕ παραδέχτηκε χθες ότι απαιτείται αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα data center καθώς σήμερα το πλαίσιο αυτό υπολείπεται των ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ. Επιτρέπεται όπως είπε, για το ίδιο data center, να υποβάλλονται αιτήματα από δύο ή περισσότερους επενδυτές πολλές φορές και για το ίδιο οικόπεδο ή να υποβάλουν αίτημα στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην ισχύ (ο αιτών μπορεί να απαιτεί ισχύ 20, 30 ή 100 μεγαβάτ). Όταν όμως χορηγείται η προσφορά σύνδεσης και υλοποιείται μια επένδυση μικρότερης ισχύος, έχει δεσμευτεί επ’αόριστον μεγαλύτερη ισχύς με αποτέλεσμα να υπάρχει εικονικός κορεσμός. Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να θεωρούν τα φορτία αυτά υπαρκτά και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλους επενδυτές.
Η λύση για αυτό θα μπορούσε να είναι να υπάρξει κάποιος τύπος δελτίου ταυτότητας για τους επενδυτές αυτούς κατά αντιστοιχία με τη βεβαίωση παραγωγού που εκδίδει η ΡΑΑΕΥ για τους παραγωγούς ΑΠΕ, εκτίμησε ο κ. Τσιρέκης και πρόσθεσε ότι ο Διαχειριστής ζητά διαχρονικά να αναμορφωθεί το πλαίσιο για να αδειοδοτεί και να υλοποιεί γρήγορα έργα υψηλής τάσης.
Χαρτογράφηση data center
Υπάρχουν τέσσερις παράμετροι, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, περιφερειακή ανάπτυξη και business plan κάθε επενδυτικού σχεδίου για να γίνει hot spot για τα data center μια περιοχή.
Ο ΑΔΜΗΕ όπως είπε χθες ο κ. Τσιρέκης συνεργάζεται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΥΠΕΝ για τη δημιουργία ενός hosting capacity, δηλαδή του καθορισμού της ισχύος που θα διατεθεί για σύνδεση νέων data center ανά περιοχή. Αντίστοιχη προσπάθεια όπως ανέφερε είχε γίνει πριν από χρόνια και για τις ΑΠΕ και είχε εκδοθεί σχετικός χάρτης. Αναλύοντας περεταίρω, επεσήμανε ότι το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι το πώς διαβάζεται ο χάρτης καθώς υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ γειτονικών περιφερειών. Το hosting capacity σε μια περιφέρεια συσχετίζεται με το hosting capacity των γειτονικών περιφερειών, κάτι που σημαίνει ότι εάν αναλώνεται ένα μέρος του περιθωρίου από μια περιφέρεια, αναλώνεται και από τις γειτονικές. Όπως υπογράμμισε, το σύνολο σχεδόν όσων διαβάζουν αυτό το χάρτη αγνοούν αυτή την υποσημείωση και αθροίζουν τα περιθώρια με αποτέλεσμα να υπερεκτιμούν τα μεγέθη. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρόθεση του διαχειριστή είναι να λυθεί και πιθανώς το καλοκαίρι θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Διαβάστε ακόμη
Κατερίνα Μαλαματίνα: Έρχεται νέο διπλό σφυρί για τις βίλες στη Μύκονο (pics)
Δημήτρης Βαγιανός (LSE): Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από τη ρήτρα διαφυγής
Τι σηματοδοτεί η εμβληματική συμφωνία του Τσάκου για τη ναυπήγηση 9 Shuttle tankers (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα