Ένα βήμα πριν την υπογραφή διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, 10ετούς διάρκειας, με δύο μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, βρίσκεται η ΔΕΗ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού (υψηλή τάση), καθώς με τη λήξη των περισσότερων συμβολαίων στα τέλη του 2022 έχασαν συμβάσεις με προνομιακά τιμολόγια, ενσωματώνοντας στα κόστη τους το υψηλό κόστος χονδρεμπορικής.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται έξι εργοστάσια του ομίλου Βιοχάλκο, δύο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ τον Ιούνιο λήγει και η σύμβαση της ΤΙΤΑΝ και τέλη του 2023 της Αλουμίνιο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες συμβάσεις της Επιχείρησης συνολικής ισχύος 1500 MW, θα είναι μικτές, καθώς το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτόν, στις νέες συμβάσεις, που κατά πληροφορίες αφορούν τη Βιοχάλκο και την ΤΙΤΑΝ, τα δύο πρώτα χρόνια η ενέργεια θα προέρχεται από τις υφιστάμενες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη, φυσικό αέριο) και τα υδροηλεκτρικά.

Με την πάροδο της διετίας και για τα επόμενα οκτώ χρόνια, όταν το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα αναπτυχθεί περαιτέρω στις ΑΠΕ, η παραγωγή θα είναι αμιγώς «πράσινη». Η τιμή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σταθερή για δέκα χρόνια και αυτό είναι το πλεονέκτημα, αλλά και το ρίσκο της βιομηχανίας.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν γκρίνιες και διαφωνίες για τις πολυετείς δεσμεύσεις που προκαλούν τα PPA’s, καθώς η βιομηχανία ήταν επιφυλακτική στο να «κλειδώσει» ταρίφες για μεγάλο διάστημα, υπό τον φόβο οι τιμές να υποχωρήσουν και εκείνη να έχει δεσμευτεί με υψηλότερο κόστος. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί δείχνουν να έχουν αμβλυνθεί μπροστά στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής, που είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Η βιομηχανία ζητούσε επίσης να υπάρξει κρατική στήριξη με αυξημένες επιδοτήσεις, επικαλούμενη αντίστοιχες πολιτικές σε άλλες ώριμες αγορές της ΕΕ, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιλέγεται από την πλευρά της πολιτείας. Στελέχη, μάλιστα, του κλάδου σχολιάζουν τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι ο υπουργός υποστήριζε ότι απαιτείται ξέχωρη κοινοποίηση στην Επιτροπή για την επιδοτηθεί η βιομηχανία. «Κάτι που έγινε πρόσφατα από το υπουργείο με τη χρήση του TCF (temporary crisis framework ) για να επιδοτηθούν με επιπλέον 85 εκat. ευρώ οι συμπαθείς αρτοποιοί και αγρότες».

Η μόνη λύση που δείχνει να παίρνει τον δρόμο της είναι να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά που προορίζεται για διμερή συμβόλαια (PPA’s). Ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει γίνει και υπάρχουν ήδη συζητήσεις για αυτό με την Κομισιόν, ώστε το αίτημα να γίνει αποδεκτό και να αρθούν όλα τα εμπόδια.

Τα διμερή συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών, τα οποία θα δώσουν διέξοδο και στην ανάπτυξη νέων έργων στην Ελλάδα, λόγω των περιορισμών που μπαίνουν στη λειτουργική ενίσχυση των έργων (προκαθορισμένες ταρίφες).

Πρόσφατη μελέτη της σουηδικής εταιρείας συμβούλων μηχανικών AFRY για την ανάπτυξη των πράσινων διμερών συμβάσεων, για λογαριασμό της ΡΑΕ ανέφερε ότι μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 7,5 GW που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030, πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, πέρα από τους διαγωνισμούς του δημοσίου για προκαθορισμένες ταρίφες.

Τον προηγούμενο μήνα, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχουν συμπράξει σε ένα κοινό σχήμα, υπέγραψαν ένα δεκαετές PPA’s με τηλεπικοινωνιακό όμιλο, στο πλαίσιο χρηματοδότησης νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 200 MW, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρόμο που ακολουθούν σταδιακά και άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Τrastor: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για νέες αγορές, αναβαθμίσεις και αναπτύξεις ακινήτων

Αναβιώνει ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη – Ενδιαφέρον Κοπελούζου για το πρότζεκτ

Τέλος χρόνου για τις ενστάσεις των δήμων στις αντικειμενικές αξίες