Τελευταία ευκαιρία στους δήμους από το υπουργείο Οικονομικών, για να βοηθήσουν τους δημότες τους να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις και να επανακτήσουν προνοιακά επιδόματα που έχασαν λόγω  των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κλείνει η διορία των ενστάσεων, την οποία έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας  προκειμένου οι δήμοι να εκφράσουν -και εκ των υστέρων έστω- τη γνώμη τους, την οποία πολλοί είχαν αποφύγει να καταθέσουν πέρυσι, στο διάστημα που ακόμα συντάσσονταν τότε οι νέες αντικειμενικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι σε πολύ περιορισμένο βαθμό αυτό οι ενστάσεις αυτές μπορεί να αποκαλύψουν αδικίες, καθώς οι νέες τιμές βασίζονται σε πραγματικά συμβόλαια και εμπορικά δεδομένα. Σε ορισμένες περιοχές και νησιά όμως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και ακραίες τιμές, λόγω και του μικρού αριθμού αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα εξεταστεί  κάθε στοιχειοθετημένη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων που θα υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  εφόσον συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη να μειωθούν οι αντικειμενικές. Αν όμως περάσει άπρακτη και αυτή η προθεσμία, καμία διόρθωση δεν θα υπάρξει για τους κατοίκους των δήμων, μέχρι τουλάχιστον το 2024 ή 2025. 

Ήδη πάντως αρκετοί δήμοι έχουν καταθέσει τις γνώμες τους προκειμένου να εξεταστούν από την Επιτροπή  που θα τις μελετήσει  και θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να λάβει αυτός την τελική απόφαση.

Από την διαδικασία αυτή θα «διορθωθούν» ακραίες αυξήσεις έως 200% που είχαν καταγραφεί σε νησιά όπως πχ στην Αστυπάλαια όπου από 650 ευρώ ανά τετραγωνικό η τιμή εκτοξεύθηκε στα 2.150 ευρώ!

Στον «χορό» μπαίνουν ακόμα και και οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας όμως, όπως  ο Δήμος Αθηναίων που έχει ζητήσει  να επανεξεταστούν όλες οι αυξήσεις για τα ακίνητα του δήμου, εφόσον ξεπερνούν το 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Και σε άλλους δήμους της Αττικής (Μοσχάτου, Γλυφάδος, Ζωγράφου, Ηρακλείου και Αγίου Δημητρίου) αλλά και της υπόλοιπης χώρας, έχουν εκφρασθεί γνώμες ότι δεν πρέπει να ισχύσουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 40% ή 60% κατά περίπτωση.

Ωστόσο δεν φαίνεται να επαρκεί σαν επιχείρημα απλώς και μόνον ότι πλέον κάποιοι πληρώνουν πολλαπλάσιο φόρο ή ότι πολλοί δημότες χάνουν τα προνοιακά επιδόματα ή εκπτώσεις σε λογαριασμούς και φόρους, μόνον και μόνο επειδή άλλαξε η αντικειμενική. Και αυτό διότι και πολλοί άλλοι έχαναν ήδη τα επιδόματα ή δεν απολάμβαναν εκπτώσεις, λόγω υψηλής αντικειμενικής αξίας που ίσχυε στις δικές τους περιοχές από τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεπώς, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα αιτήματα που θα στείλουν μέχρι την Παρασκευή οι δήμοι, πρέπει να υποδείξουν περιπτώσεις όπου η πραγματική αξία των ακινήτων είναι χαμηλότερη από τη νέα αντικειμενική τιμή της εφορίας. Αντιθέτως σε περιπτώσεις όπου αποκαλύφθηκε μεγαλύτερη πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας εν σχέσει με αυτήν που «έβλεπε» πιο πριν η Εφορία, δικαιολογημένα θα ισχύσει πλέον και για αυτούς τους δημότες ό,τι ίσχυε για όλους τους άλλους ιδιοκτήτες οπουδήποτε στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν μετά την επανάληψη της διαδικασίας προσδιοριστούν νέες πιο χαμηλές τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Τυχόν μειώσεις θα φανούν στο ΕΝΦΙΑ του 2024 και δεν θα αλλάξουν τα εκκαθαριστικά του 2023, ούτε θα επιστραφεί  ΕΝΦΙΑ του 2022 αναδρομικά.

Διαβάστε ακόμη:

Η πρώτη κάλπη και το ΠΑΣΟΚ, ο Καλογρίτσας με ήχο και φως (;), τα Μάρμαρα Παυλίδη από χρυσάφι, η ΔΕΗ με την Εnel και το κουβάρι του Ρίου

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Τrastor: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για νέες αγορές, αναβαθμίσεις και αναπτύξεις ακινήτων