Ένα ακόμη μεγάλο project έρχεται να προστεθεί στο νέο «πρόσωπο» της ΔΕΗ, που βαδίζει ολοταχώς προς την «επόμενη μέρα». Αυτή της απεξάρτησης από τον κοστοβόρο λιγνίτη και της ενεργειακής μετάβασης προς τις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά τόσο σε επίπεδο χρηματοοικονομικής θωράκισης και ανάκαμψης της Επιχείρησης, όσο και στο καθαρά παραγωγικό επίπεδο. Έτσι, ανταποκρινόμενη στο κρίσιμο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης προωθεί αφενός την ενίσχυση του βραχίονα των ΑΠΕ, αφετέρου την αναπλήρωση της απαιτούμενης ισχύος από θερμικές μονάδες με έμφαση στο φυσικό αέριο, που, ούτως ή άλλως, θεωρείται το κυρίαρχο καύσιμο-γέφυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newmoney, η ΔΕΗ εξασφάλισε την άδεια της ΡΑΕ για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW, στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στην Αρχή στις 12 Νοεμβρίου 2020 και έκτοτε οι εξελίξεις «έτρεξαν» ταχύτατα.

Υπενθυμίζεται ότι από το παρελθόν υπήρχε ένας ανάλογος σχεδιασμός και έτσι στις διεργασίες που γίνονταν για την «μικρή ΔΕΗ» το 2014, προβλεπόταν, εκτός των άλλων assets, και η προοπτική για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Τώρα βέβαια μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό και σαφώς αναβαθμισμένο πλάνο. Διαφορετικό καθώς θα υλοποιηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ (και όχι από τρίτο επενδυτή) και αναβαθμισμένο τόσο σε επίπεδο ισχύος, όσο και γιατί θα ενσωματώσει τα νεώτερα τεχνολογικά δεδομένα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του project

Συγκεκριμένα, η άδεια αφορά σταθμό συνδυασμένου κύκλου, αποτελούμενο από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 215 MW.

Η ονομαστική συνολική ισχύς θα είναι 665 MW, ενώ η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα 600 MW. Το νέο project θα τοποθετηθεί σε ιδιόκτητη έκταση της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. της περιοχής δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα του ΑΗΣ Κομοτηνής.

Ο σταθμός θα διαθέτει καινούριο εξοπλισμό νεότατης τεχνολογίας (state of the art), ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί μέγιστος βαθμός απόδοσης 63,0% στην καθαρή ισχύ. Όπως αναφέρεται στην άδεια, το τεχνικό ελάχιστο της μονάδας, πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο του 40% του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 665 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών (εκπομπές NOx, CO).

Ως συνδυασμένου κύκλου ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να λειτουργήσει απρόσκοπτα (και) με πετρέλαιο ντίζελ, διατηρώντας τα απαραίτητα αποθέματα.

Το χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα τα τέλη του 2024

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2024.

Με βάση αυτό το στόχο, προβλέπεται ότι η αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης) θα πρέπει να ολοκληρωθεί 12μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής. Δηλαδή και με δεδομένο ότι η άδεια δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2021, σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του έργου (προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή, εξωτερικές διασυνδέσεις) προβλέπεται να διαρκέσει 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης.

Η τρίτη και τελική φάση για τη δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινήσει τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης.

Όπως προβλέπεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις,  ο κάτοχος της άδειας, δηλαδή η ΔΕΗ, υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως την ΡΑΕ για την πρόοδο των έργων με την υποβολή σχετικής εξαμηνιαίας έκθεσης. Αυτή οποία θα υποβάλλεται εντός ενός μηνός από τη λήξη κάθε εξαμήνου από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας παραγωγής μέχρι τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται σύντομη περιγραφή της προόδου εργασιών εντός του εξαμήνου, επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του έργου εφόσον απαιτείται, πρόγραμμα προβλεπόμενων εργασιών επόμενου εξαμήνου, το εκτιμώμενο υπολειπόμενο ποσοστό (κατ’ αξία και χρόνο) για την αποπεράτωση του έργου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία με την οποία να επιβεβαιώνεται ο χρόνος ένταξης του στο Σύστημα.

Η διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής είναι 35 έτη, με αφετηρία την 19η Μαρτίου 2021.