Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΣΦΑ: Στην πόρτα εξόδου οι Αζέροι;

  • Ελένη Στεργίου


Δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση για ανανέωση της εγγυητικής - Πλήγμα για το επενδυτικό προφίλ της χώρας η ενδεχόμενη αποχώρηση επενδυτών - Εμπλοκή και με την αξιολόγηση 

Της Ελένης Στεργίου

Από τα χείλη των Αζέρων κρέμεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αναμένει την απάντηση των επενδυτών για παράταση ή μη της εγγυητικής της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, που λήγει σήμερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τελικά δεν τετραγώνισε τον κύκλο, όπως ανέφερε, και ως εκ τούτου εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση ναυαγίου της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία συμπληρώνει 3,5 χρόνια αναμονής, μετά τη λήξη του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013.

Τις τελευταίες ώρες είναι έντονη η φήμη ότι οι Αζέροι και Ιταλοί επενδυτές (Socar, Snam) θα αρνηθούν την παράταση της εγγυητικής, επιθυμώντας να αποχωρήσουν, δημιουργώντας πρόβλημα και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού η ολοκλήρωση πώλησης του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο. Το ενδεχόμενο ναυάγιο, εκτός από την αξιολόγηση, αποτελεί πλήγμα στην επενδυτική εικόνα της χώρας, ενώ διαταράσσει και τις σχέσεις της χώρας με τους Αζέρους,αλλά και άλλα ενεργειακά σχέδια, όπως είναι ο αγωγός TAP, μέτοχος του οποίου είναι η SOCAR. Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια, σε περίπτωση που ναυαγήσει η επένδυση που ίσως είναι άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή διατήρηση του 51% του ΔΕΣΦΑ από το Δημόσιο και πώληση του υπόλοιπου σε στρατηγικό επενδυτή.

Οι εκπρόσωποι της αζερικής Socar και της ιταλικής Snam είχαν επαφές με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Δ. Λιάκο, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν λύση. Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση και ακόμα αναμένει την απάντηση των επενδυτών. Το νέο σχέδιο αυξάνει την αξία του ΔΕΣΦΑ, και εστιάζει στην ανακτήσιμη διαφορά για τις επενδύσεις της περιόδου 2006-2015.

Οι επενδυτές ζητούν άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ και την μεταγενέστερη αποπληρωμή των υπόλοιπων 100 εκατ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των όρων της προκήρυξης Οι Αζέροι και Ιταλοί αγοραστές επιμένουν ότι η απομείωση της αξίας που έχει συντελεστεί με την τροπολογία που έφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί και στο τίμημα ή στον τρόπο καταβολής του.

Θυμίζουμε ότι διαγωνισμός του 2013 έληξε με πλειοδότη την αζερική Socar η οποία προσέφερε 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πώληση έμεινε σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΕ εισηγήθηκε από το συνολικό προς πώληση ποσοστό (66%) ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% να μεταβιβαστεί σε ευρωπαίο διαχειριστή. Η ευρωπαϊκή εταιρεία είναι η ιταλική Snam. Το περασμένο καλοκαίρι, η τροπολογία Σκουρλέτη έφερε τα πάνω κάτω, καθώς εφερε απομείωση της αξίας της εταιρείας, κάτι που δεν διόρθωσαν οι μετέπειτα ρυθμίσεις για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.