Το κόστος των ρύπων στην Ευρώπη έφτασε σε υψηλό σχεδόν επτά εβδομάδων εν μέσω ανησυχίας ότι πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, καθιστώντας έτσι τα πιο βρώμικα καύσιμα φθηνότερα.

Οι άδειες εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, αυξάνονται στα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν σε επιλογές όπως ο άνθρακας και ο λιγνίτης. Οι φόβοι για περαιτέρω άνοδο στο ήδη ακριβό φυσικό αέριο μπορεί να αυξήσουν τη ζήτηση για άδειες ρύπων, καθώς οι παραγωγοί θεωρούν τα πιο βρώμικα καύσιμα ως πιο κερδοφόρα.

«Η ανοδική τάση στον άνθρακα προήλθε εν μέρει από τον αντίκτυπο της περιφερειακής κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο», ανέφερε η Inspired Energy σε σημείωμα της. «Τέτοια ισχυρά κέρδη οδήγησαν σε δυσμενή δυναμική αλλαγής καυσίμου», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο άνθρακας αναμένεται να είναι φθηνότερος για να καλύψει τυχόν έλλειμμα ζήτησης έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι άδειες άνθρακα αυξήθηκαν έως και 2,6% το πρωί της Τετάρτης στα 89,68 ευρώ (101,19 $) ο τόνος. Αυτό είναι το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 9 Δεκεμβρίου.

Η σχετική αποσυμπίεση στις βραχυπρόθεσμες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήρθε μετά από τις ενδείξεις ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονταν. Η τιμή της ενέργειας στη Γερμανία, -που θεωρείται σημείο αναφοράς-, για τον επόμενο μήνα υποχώρησε έως και 9% στις χθεσινές συναλλαγές νωρίς την Τετάρτη, μετά από πρόσθετες ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς
αποτελεί το καύσιμο για πολλούς από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου.

Στη Γαλλία η τιμή της ενέργειας για τον Φεβρουάριο μειώθηκε επίσης έως και 5,1%, παρόλο που οι απεργίες στον κλάδο «έκοψαν» έως και 5,5 GW. Οι ενδοημερήσιες τιμές ωστόσο τιμές εκτινάχθηκαν την Τρίτη μετά την παράταση της διακοπής στη διασύνδεση IFA-1.