Ενέργεια & Περιβάλλον

ΕΔΑ Αττικής: Σπάνε την αρνητική διεθνή συγκυρία οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

  • Μαριάννα Τζάννε


Ενεργοποίησε 24.500 νέους πελάτες το 2021 στην Αττική, ξεκινά νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του δικτύου της

Όχι μόνο «φρέναραν» τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου οι ιλιγγιώδεις διεθνείς τιμές αερίου αλλά έβαλαν στο δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής και 2.500 περισσότερους καταναλωτές από όσες είχαν προβλέψει οι αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το newmoney, για το 2021 η εταιρεία ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της Αττικής, πρόσθεσε στο πελατολόγιό της 24.500 νέες συνδέσεις  έναντι πρόβλεψης για 22.000.

Φαίνεται δηλαδή ότι η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας που συμπαρασύρει και την τιμή του φυσικού αερίου, θεωρείται από τους καταναλωτές συγκυριακό φαινόμενο που θα ισορροπήσει τις τιμές το επόμενο διάστημα και θα κάνει το ίδιο ελκυστικό το φυσικό αέριο στην οικιακή κατανάλωση όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η αυξημένη ζήτηση για αέριο στο λεκανοπέδιο οδηγεί την ΕΔΑ Αττικής στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης νέων συνδέσεων που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. Το πρόγραμμα ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ θα ενισχύει με 400 έως 3.000 ευρώ τις κατοικίες και θα καλύψει μέρος της δαπάνης για την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περίπου  2.500 νοικοκυριά.

Μάλιστα αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και όχι από ευρωπαϊκούς πόρους και θα αφορά τόσο νοικοκυριά που θέλουν να μετατρέψουν την υπάρχουσα  εγκατάσταση θέρμανσης που διαθέτουν  σε φυσικού αερίου όσο και  νέες συμβάσεις σύνδεσης.

Οι λεπτομέρειες για τις διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους καταναλωτές και τις επιλέξιμες κατοικίες αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι πέρσι αποτέλεσε μια αναπτυξιακή χρονιά και για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία αναπτύσσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Οι νέες συμβάσεις σύνδεσης ξεπέρασαν τις 26.000 και ήταν αυξημένες κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η διείσδυση του φυσικού αερίου ξεπέρασε το 65% του πληθυσμού των περιοχών της αδείας της.