Σε 85% ανήλθε το 2021 το ποσοστό των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης οι οποίες πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εξαιρετικής ποιότητας υδάτων κολύμβησης, με 95,8% μετά την Αυστρία (97,7%), η οποία σημειωτέον δεν έχει θάλασσες παρά μόνο ποταμούς και λίμνες, και τη Μάλτα (96,6%).

Η αξιολόγηση, η οποία εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην παρακολούθηση 21.859 περιοχών από όλη την Ευρώπη. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Τα κύρια πορίσματα της έκθεσης

Η έκθεση δείχνει ότι η ποιότητα των παράκτιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα του συνόλου των περιοχών κολύμβησης, είναι γενικά καλύτερη από εκείνη των περιοχών εσωτερικών υδάτων.

Το 2021 το 88 % των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ ταξινομήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας, έναντι του 78,2 % των εσωτερικών περιοχών. Από την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας» έχει αυξηθεί και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 88 % για τις παράκτιες περιοχές και στο 78 % για τις περιοχές εσωτερικών υδάτων.

Διαπιστώνει, ακόμη, ότι το 2021 τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν από το 95,2 % των περιοχών. Στην Αυστρία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Γερμανία το 90 % και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν «εξαιρετικής» ποιότητας.

Η αναλογία των περιοχών με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας έχει μειωθεί από το 2013. Το 2021 τα ύδατα κολύμβησης «ανεπαρκούς ποιότητας» αποτελούσαν το 1,5 % του συνόλου των περιοχών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2 % για το 2013. Η ανεπαρκής ποιότητα οφείλεται συχνά στη βραχυπρόθεσμη ρύπανση. Η έκθεση τονίζει ότι η καλύτερη αξιολόγηση των πηγών ρύπανσης και η εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων διαχείρισης των υδάτων μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

Παράλληλα με τη φετινή έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης. Διατίθενται, επίσης, επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας στις χώρες.

Διαβάστε ακόμη: 

Ευρωζώνη: Πιο βαριά σκιά ρίχνει σε πληθωρισμό και ανάπτυξη ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης μετατρέπει το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορικών Ferrari 

Βγαίνει ξανά στο σφυρί το σπίτι – μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)