Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, με περιορισμούς στις εισαγωγές να τίθενται σταδιακά μέχρι τότε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΕ θα πιέσει επίσης για αποκλεισμό περισσότερων τραπεζών της Ρωσία και της Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC, είπαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα και τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα και ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών μελών και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, αντιστέκονται εδώ και καιρό σε μέτρα που στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο. Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία, που είχε κι αυτή τις επιφυλάξεις της, έδωσε την… ευλογία της για σταδιακή απαγόρευση.

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αύξανε δραματικά το «θερμόμετρο» στις σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού αργού (το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία) επιδιώκει να πιέσει τον Πούτιν για τον πόλεμο και θα έρθει, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται ήδη στα ύψη σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι ροές ρωσικού αργού στη ΒΔ Ευρώπη έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος.

Άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί για τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών, ειδικούς μηχανισμούς πληρωμής και δασμούς. Στο πακέτο των κυρώσεων θα συμπεριληφθεί και η Λευκορωσία για τον ρόλο της στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και Μόσχας σχετικά με τον τρόπο πληρωμής για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η ΕΕ έχει πει ότι ο μηχανισμός που απαιτεί η Ρωσία, ώστε να πληρώνονται οι προμήθειες σε ρούβλια, θα παραβίαζε τις κυρώσεις του μπλοκ. Η Μόσχα
δηλώνει ότι θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί, επειδή δεν τήρησαν τους νέους όρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως άλλες χώρες είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.

44 δισ. ευρώ οι εισαγωγές μετά την εισβολή

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΕ έχει εισαγάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (46 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Centre for Research on Energy and Clean Air.

Άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν ως μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνουν περιορισμούς στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και στις αγορές ακινήτων. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν περισσότερες μεμονωμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων, μεγιστάνων και των συνεργατών τους και εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν επίσης να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στο θαλάσσιο εμπόριο και τα λιμάνια.

Διαβάστε επίσης:

Taxisnet: 80.000 ζευγάρια αναζητούν… κλειδάριθμο – Περιθώριο 2 μηνών

Ο Έλον Μασκ μοιράζει δωρεάν… συμβουλές – Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος

Μιχάλης Σκουλικίδης: Η Ελλάδα δικαίως θεωρείται ο παράδεισος του yachting