Ενέργεια & Περιβάλλον

Eλληνικός Χρυσός: Παράταση 18 μηνών για την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές

  • Μαριάννα Τζάννε


Εκκρεμούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τις κτιριακές υποδομές της μονάδας εντός της οποίας θα βρίσκεται προστατευμένος ο εξοπλισμός

Μία από τις πρώτες άδειες που είχε αποκτήσει η Ελληνικός Χρυσός τον Σεπτέμβριο του 2019 και εκκρεμούσαν από την «πέτρινη» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της μεγάλης επένδυσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και της υπογραφής της νέας σύμβασης παραχώρησης αποφάσισε να παρατείνει για 18 μήνες την ισχύ της σχετικής άδειας.

Ο λόγος είναι ότι εκκρεμούν ακόμη οι κατασκευαστικές εργασίες για τις κτιριακές υποδομές της μονάδας εντός της οποίας θα βρίσκεται προστατευμένος ο εξοπλισμός και οι οποίες είχαν ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα.

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών είναι μία από τις τρεις συνολικά αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Χαλκιδικής που δραστηριοποιείται στην παραγωγή καθαρού μεταλλεύματος.

Η παράταση στην άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού είναι η δεύτερη που δίνει το ΥΠΕΝ, μετά την διετή παράταση που χορήγησε η ελληνική κυβέρνηση στην λειτουργία του εργοστασίου μεταλλουργίας. Για την επίμαχη μονάδα, η εταιρεία δεσμεύεται για την κατάθεση νέας μελέτης.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης του έργου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς κύρωση στη Βουλή για την τροποποίηση της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής από το ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο το οποίο επισφραγίστηκε πρόσφατα έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, προβλέπει  συνολικές επενδύσεις, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων για όλη την διάρκεια της παραχώρησης.