Μια μέθοδο με την οποία μπορούν να παράγουν καύσιμα από τον αέρα και το φως του ήλιου, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι συνθετικές εκδοχές των υγρών υδρογονανθράκων (κηροζίνη, βενζίνη ή ντίζελ) από νερό και διοξείδιο του άνθρακα μπορούν με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας να αποτελέσουν μια νέα πηγή καυσίμων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το ETH Ζυρίχης, η διαδικασία της μετατροπής γίνεται με ένα ηλιακό σύστημα καυσίμων, το οποίο βρίσκεται στην οροφή ενός εργαστηρίου και αποτελείται από τρεις βασικές μονάδες.

Στην πρώτη μονάδα συγκεντρώνεται ο αέρας από το περιβάλλον, από τον οποίο απομονώνεται διοξείδιο του άνθρακα και νερό, τα οποία στη δεύτερη μονάδα μετατρέπονται σε ένα μίγμα από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Τέλος, στην τρίτη μονάδα το μίγμα αυτό μετατρέπεται σε υγρούς υδρογονάνθρακες ή μεθανόλη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί κανονικά και σταθερά σε διαλείπουσα ηλιακή ακτινοβολία και ότι μετά από λειτουργία επτά ωρών παράγει 32ml μεθανόλης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη καυσίμων με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η διαδικασία να εξελιχθεί περισσότερο και να γίνει πιο οικονομική, καθώς τα καύσιμα που παράγονται με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ακριβά από αυτά που πρόκειται να αντικαταστήσουν.

Όπως ανέφερε στην έκθεσή της η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Aldo Steinfeld, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύστημα που να καλύπτει την παγκόσμια ζήτηση για κηροζίνη στις αεροπορικές εταιρείες, η οποία το 2019 είχε φτάσει στα 414 δισ. λίτρα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Διαβάστε ακόμη

Ήρθε η ώρα της εφορίας για τα αναδρομικά του 2019

Ηλίας Τσακίρης: Τα επόμενα 30 χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει τεκτονικές αλλαγές

Pfizer: Οι πωλήσεις από το εμβόλιο έφεραν απίστευτα κέρδη