Για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής μίλησε σε εκδήλωση της UNEPFI- Πρωτοβουλίας Χρηματοδότησης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον στο πλαίσιο του COP26, ο Ηλίας Τσακίρης Διευθύνων Σύμβουλος της American Hellenic Hull.

Όπως επεσήμανε «η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας και η βιωσιμότητα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σκέψης κάθε επιχείρησης» και συνέχισε:

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία παρέχει μια απίστευτα σημαντική υπηρεσία στους ανθρώπους του πλανήτη μας, αλλά επίσης συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ναυτιλία έχει έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ως κορυφαίος ναυτιλιακός ασφαλιστής φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια. Για εμάς η βιωσιμότητα είναι θέμα ήθους».

Όπως εξήγησε ο Ηλίας Τσακίρης η βιωσιμότητα είναι ένας έξυπνος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Μπορεί να είναι μια εμπορική αλλαγή του παιχνιδιού για παίκτες που δείχνουν τον δρόμο. Πιστεύω ότι η εστίασή μας στη βιωσιμότητα και η συνεργασία μας με ομοϊδεάτες εταίρους ήταν επωφελής για την επιχείρησή μας».

Και εξήγησε το γιατί:

«Επειδή έχει ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη πειθαρχία και προοπτική. Επειδή μας δίνει ένα πλεονέκτημα από πολλές απόψεις, όπως η προσέλκυση νέων ταλέντων στη σημερινή αγορά. Η αειφορία είναι τρόπος ζωής για εμάς και τα θέματα ESG αντικατοπτρίζονται στις πολιτικές μας από την έναρξή μας το 2016».

Όπως είπε «ήμασταν η πρώτη ναυτιλιακή ασφαλιστική εταιρεία που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία UNEP Finance, Principles for Sustainable Insurance, το 2019 και έκτοτε έχουμε αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο διεθνών συνεργασιών. Πιστεύουμε ότι η Net Zero Insurance Alliance είναι απαραίτητη προκειμένου ο ασφαλιστικός κλάδος να συμβάλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως ένα από τα νεότερα μέλη της Net Zero Insurance Alliance, υποστηρίζουμε τον στόχο της επίτευξης μιας μετάβασης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Ως ασφαλιστές και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς της διεθνούς αλυσίδας της ναυτιλίας, πρέπει να δράσουμε τώρα».

Όπως υπογράμμισε «στο American Hellenic Hull, μας ενθαρρύνει η συνεργασία μεταξύ της Net Zero Alliance που συγκλήθηκε από τον ΟΗΕ και της Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).

Η έναρξη δράσης μιας ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη του πρώτου παγκόσμιως προτύπου για τον ασφαλιστικό κλάδο για τη μέτρηση και την αποκάλυψη των ασφαλισμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) είναι ένα σημαντικό πρακτικό βήμα.

Θα παρέχει στους underwriters πληροφορίες σχετικά με το προφίλ κινδύνου των χαρτοφυλακίων και ελπίζουμε ότι αυτό θα τονώσει καινοτόμες προσεγγίσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

Το χρονοδιάγραμμα του 2050 είναι πολύ φιλόδοξο για τη διεθνή ναυτιλία, η οποία είναι ένας ζωτικής σημασίας κλάδος παροχής υπηρεσιών εντάσεως κεφαλαίου. Κλάδος ο οποίος είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος αλλά και παγκόσμιος».

Για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε:

  • Το βελτιωμένο σχέδιο διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης πλοίων (SEEMP) που αφορά το σύστημα διαχείρισης για την επίτευξη απόδοσης άνθρακα,
  • Η μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω του Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων (EEXI) για την αντιμετώπιση της τεχνικής απόδοσης των πλοίων
  • Ο Δείκτης Έντασης Άνθρακα (CII) που εξετάζει τη λειτουργική απόδοση ενός σκάφους
  • Ο Λειτουργικός Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης (EEOI) και ο Ετήσιος Δείκτης Απόδοσης (AER)

«Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες και πιθανότατα θα αποτελέσουν μέρος της παρακολούθησης του χαρτοφυλακίου τους.

Το Πρότυπο Ασφαλισμένων Εκπομπών θα καλύψει ένα σημαντικό κενό όσον αφορά τη λογιστικοποίηση των συνολικών αποδιδόμενων εκπομπών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού απαιτούν δράση σε συντομότερο χρονικό διάστημα και πρέπει να υιοθετήσουμε ενδιάμεσους στόχους για την προστασία των χαρτοφυλακίων αναδοχών μας.

Φιλοδοξούμε ότι η Net Zero Insurance Alliance θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την αποκάλυψη δραστηριοτήτων έντονων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες και τα πρωτόκολλα».

Ο Ηλίας Τσακίρης είπε χαρακτηριστικά για την επόμενη μέρα:

«Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει τεκτονικές αλλαγές.

Όσο λιγότερα κάνει η ναυτιλιακή βιομηχανία για τη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος στόλου κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, τόσο πιο επίπονα μέτρα θα χρειαστούν το 2030-2040.

Οι κανονισμοί, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων, μαζί με νέους τύπους καυσίμων, νέα σχέδια πλοίων και κινητήρων και πιο αυστηρές απαιτήσεις ανακύκλωσης πλοίων – όλες αυτές και περισσότερες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προφίλ κινδύνου για τους ναυτιλιακούς αναδόχους και θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους.

Αυτά είναι ακόμα αχαρτογράφητα νερά που θα πρέπει να περιηγηθεί η θαλάσσια ασφαλιστική κοινότητα τα επόμενα χρόνια».

Για τις κινήσεις της American Hellenic Hull, είπε:

«Έχουμε υιοθετήσει ένα σύνολο αυστηρών, βιώσιμων κριτηρίων για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων εκπομπής αερίων και τη συμβολή στους στόχους του Παρισιού.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους πελάτες μας και τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου αναδοχών μας. Θα εισαγάγουμε περαιτέρω πλεονεκτήματα τιμολόγησης για τους πελάτες ώστε να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους».

Διαβάστε ακόμη:

Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022

Οικογένεια Τσάκου: Χτίζει mega φωτοβολταΐκό project με… θαλασσινό «ούριο άνεμο»

Η BC Partners εξαγοράζει την Pet City (upd)